Kulturvärlden drömmer om visioner
Den 12 februari ska Kulturutredningen vara klar. Förväntningarna är stora, visar en rundringning till de kulturarbetare som suttit med i utredningens referensgrupper. Men mer än hälften tror att utredningen får svårt att påverka politiken.
SÅRBAR KONSTFORM. Modern dans är en av de mer sårbara konstformerna, som av tradition har varit svår att finansiera utan statliga medel. Foto: Scanpix
Foto: DAN HANSSON / SvD / SCANPIX
TT Spektra har talat med ett 20-tal personer som suttit i Kulturutredningens referensgrupper - kulturarbetare, chefer och skribenter från samtliga konstområden. När visionerna får fritt spelrum är idéerna många och önskelistan lång. Ändå är det inte storsatsning på museer eller opera som har varit viktigast för deltagarna i utredningens diskussionsgrupper. Behovet av att lyfta fram och prata om kulturens värden visar sig vara omättligt, de allra flesta ser en levande diskussion som utredningens absolut viktigaste mål och vill lyfta fram kulturen som en demokratifråga. Många vill att kulturministern ska ha en mer central position i regeringen. Det skulle kunna ge status även i andra politikområden, och indirekt vara en väg till bättre finansiering. En farhåga är att utredningen är alltför inriktad på statens organisation. - Det har varit jättebra med seriösa diskussioner, det är kultur för mig, samtal. Och det har uppstått en alternativ utredning, det är Kulturutredningen som har lett till det och precis det är ju syftet, säger konstkritikern Ingela Lind och syftar på Skuggutredningen. Höga förhoppningar
Möjligen är förväntningarna för högt ställda. Det är trots allt bara en utredning, som flera av referensgruppernas deltagare konstaterar - dessutom utan möjlighet att påverka lagstiftning eftersom den inte är parlamentarisk. Efter att utredningen presenterats i februari tar en remissrunda vid. Kulturministern lär inte kunna lägga fram en proposition förrän tidigast i mitten av nästa år. - Jag tror inte den här kulturutredningen kommer att innehålla några stora visionära linjer. Snarare blir det lite punktåtgärder här och där. Hela kulturfältet är inne i en period av stora förändringar, omställningar som har med upphovsrättsfrågor och digital distribution att göra. I det läget är det svårt att nagla fast en kulturpolitik som ska gälla i två decennier, säger Oivvio Polite, frilansjournalist. - Jag har undrat vad borgarna vill med den här utredningen och varför man har tillsatt så mycket vänsterfolk i referensgrupperna. Kanske är det ett sätt att vinna legitimitet i kultursfären som är ganska vänsterorienterad. De behöver den legitimiteten, men frågan är om diskussionerna verkligen kommer prägla de konkreta utredningsförslagen.
Fakta/Kulturutredningens innehåll
I utredningens direktiv står bland annat att kommittén ska överväga hur ansvaret för kulturen kan breddas, det vill säga hur man ska få näringslivet att hosta upp mer kulturpengar. Kulturbudgeten ska inte krympa, men inte heller öka.
De viktigaste sakfrågorna i utredningen handlar om den ekonomiska ansvarsfördelningen mellan stat, kommuner och landsting samt föråldrade bidragssystem för konstnärer. Vidare är kulturforskningen, balansen mellan institutioner och fria kulturutövare, pensionsregler och skolelevernas läs- och skrivkunskaper ämnen som har diskuterats. Man vill också göra kulturpolitikens organisation effektivare.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!