I Khashayar Naderehvandis diktsamling Om månen alls syntes kommer efter ett antal sidor en slags ramberättelse om flykt, om uppbrott och samhällelig förskingring. Och självklart om mänsklig förskingring. Den ramen måste därefter dikterna och läsningen förhålla sig till.
En syster tar med sig sina två småbröder till ett fallfärdigt hus. Någon hade satt igång en revolution och efter 30 år "När makten ätit sig mätt på revolutionen/ är syskonen redan främlingar".
Dikten börjar i ett relativt avgränsat rum. Man tänker sig ett land i krig och total omvälvning, ett land där den sociala strukturen lösts upp och där människorna blir flyktingar, och så en syskonskara som även blir främlingar för sig själva. Man finner en invävd kärlekshistoria som egentligen handlar om förlust, om sorg. En ökande förskingring allt eftersom diktflödet finner sin väg. Men man saknar noder, brännpunkter.
Det är ingen stark gestaltning, men den är ofta vacker. Man kan likna den vid en teckning där någon omsorgsfullt raderat det som är specifikt, det som ger kontur, insikt och tydliga sammanhang. En stark längtan driver på dikten i en drömlik, lugn och berättande rytm. Inga experimentella svårigheter, inget grafiskt joxande ligger emellan.
Men den intensitet man anar, mycket långt bortom orden och satserna, är språkligt försvagad, medvetet uttunnad. Som metodik både förstår och förstår jag inte detta. Under läsningen vill man så förtvivlat gärna finna dessa brännande meningar om liv, kärlek och egentlig historia, men i stället rör man sig i ett rum som redan börjar domineras av glömska.
Naderehvandi är debutant, han är född i Teheran, kom till Sverige som barn och är uppvuxen i
Malmö. Han har språklig kraft som troligtvis är betydande, men väljer att tona ner den. Det är som om språket lånats in till honom från sammanhang han inte längre har någon del i. Detta är självklart ett möjligt sätt att förhålla sig. Men det språkliga uppgivandet försvagar läsningen, viket bekymrar mig. Det är trots allt där en mycket väsentlig del av en diktbok kommer till.