Matspaning: Himmelriket för sötsugna

Mums! Hemgjort godis året om och inte bara till jul!

Mums! Hemgjort godis året om och inte bara till jul!

Foto: Bonnier Fakta

Kultur och Nöje2016-02-25 15:00

Godis är gott. Godis är inte särskilt nyttigt, det vet vi alla. Men visst är det okej att unna sig då och då och hemgjort är så klart alltid det bästa alternativet. Rena råvaror, inga konstiga e-ämnen eller andra tillsatser. Vi vet vad vi får - sedan får vi väl ta en extra joggingrunda eller en tur i skidspåret om det behövs. Sara Aasum Hultberg blev årets konditor 2014 och i sin bok som ges ut av Bonnier fakta finns recept på riktiga klassiker med modern tvist. Vad sägs om kola med rostade sesamfrön, vallmo och citron? Eller varför inte bjuda på messmörstryffel med torrostade mandlar som en liten, läcker avslutning på middagen?

Bilderna i boken är tagna av Helén Pe och de är ljuvligt lockande. Choklad, smör och grädde är givna ingredienser och författaren delar också med sig av sin filosofi när det gäller råvaror och hur hon väljer ingredienser till det som blir riktigt lyxigt godis. Det bästa är att ingredienserna i stort sett finns hemma i det vanliga skafferiet.

Boken är en perfekt inspiration och får åtminstone mig att vilja skippa vinflaskan eller blomman som gåborts-present. Det får bli lite hemgjord fudge istället, garanterat uppskattat!

Matkultur har lånat ett av de smarriga recepten, håll till godo!

S'mores fudge

Inspirerade av den amerikanska sötsaken s'mores är dessa godingar. Innehåller i stort sett allt som är gott. Kan det bli bättre?

24 bitar

100 g minimarshmallows

5 digestivekex

200 g mörk choklad

200 g mjölkchoklad

25 g smör

1 burk kondenserad mjölk (397 g)

Värm ugnen till 180 grader. Grilla hälften av marshmallowsen på en plåt med bakplåtspapper tills ytan är fint gyllene. Krossa digestivekexen grovt, hacka chokladen och tärna smöret. Värm mjölken på låg värme i en kastrull. Tillsätt choklad och smör och blanda snabbt ihop massan med en värmetålig slickepott. Låt choklad och smör smälta till en jämn massa. Vänd ned krossade kex och marshmallows, både grillade och ogrillade. Spara några till dekoration. Tryck ut massan i en form som är cirka 20x30 centimeter. Låt står övertäckt i kylen i minst sex timmar för att stelna. Skär i bitar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!