Med smak av norrsken och vemod

Hur smakar norrskenet? FrÄgan kan tyckas nog sÄ underlig om man aldrig tidigare tÀnkt pÄ saken. Men i Tornedalen har folk vant sig vid att stÀlla frÄgor av den sorten efter att matkonstnÀrerna Björn YlipÀÀ och Lena Abrahamsson i samarbete med Erling Fredriksson och Tornedalsteatern smaksatt bÄde ljusa sommarnÀtter i Tur och retur ? en sinnenas happening och vandringen genom Mikael Niemis romankonst i förestÀllningen Vittula i Pajala.

Kultur och Nöje2005-11-16 06:30
<BR>Men nu Àr det ?mailmale? som gÀller ? ?ut i vÀrlden? pÄ meÀnkieli ? för denna mÀrkvÀrdiga tornedalska upplevelse-export. I fyra dagar bjuder folkmusikgruppen Jord i samarbete med YlipÀÀ och Abrahamsson pÄ en musikalisk smaksÀttning pÄ Norrbottens museum. <BR>Fyra förestÀllningar, eller rÀttare sagt vandringar genom museet, dÀr Jord stÄr för musiken frÄn sina nya platta Mailmale och matkonstnÀrerna för smaken som inspireras av musiken och stÀmningar.<BR>SvÀvande porslinsskedar<BR>PÄ Norrbottens museum Àr arbetet i full gÄng. I trapphallen ska norrskenet hÄlla till, bÄde i ljus och musik. HÀr och dÀr svÀvar vackra porslinsskedar som senare ska fyllas med smaken av just norrsken. <BR>I museets vackraste rum högst upp i huset testar nÄgra av medlemmarna i Jord ljudet och lÀngst nere i kaféet stÀmmer Erling Fredriksson sin harpa och tar prövande upp sÄngen Kaikki ilot jotka minÀ tÀÀllÀ sain efter Hilda Ajanki. En vacker visa som berÀttar om att sorgen och glÀdjen hör ihop, att inget existerar utan det andra.<BR>Sorgen, konstaterar vi, kan nog smaka pÄ mÄnga olika sÀtt och nÀr det gÀller just denna visa tÀnker Björn YlipÀÀ smaksÀtta vemodet. Hur vill han inte gÄ in pÄ, han Àr noga med upplevelsen, vill inte avslöja för mycket innan.<BR>Det Àr som sagt var inte första gÄngen han smaksÀtter musik. Förutom samarbetet med Erling Fredriksson och Tornedalsteatern smaksatte han en av Bo Kaspers orkesters plattor under en middag pÄ Moderna museet. HÀr Àr det stÀmningarna i Jords musik han Àgnar intresse, inte lÄt för lÄt.<BR>Smaken av utflyttade<BR>I ett av museets rum har Björn YlipÀÀ och Lena Abrahamsson spikat upp 6.924 mandelpotatisar, var och en symboliserande varje invÄnare i Pajala kommun i december 2004. De 128 som försvann frÄn kommunen det Äret har lÀmnat ett tomrum i form av en cirkel efter sig. Cirkeln Äterfinns i rummet pÄ ett bord dÀr publiken kan smaka pÄ olika vidareförÀdlingar av mandelpotatis. För frÄgan Àr vart de utflyttade tagit vÀgen och hur det smakar dÀr de befinner sig.<BR>&nbsp;? Man talar alltid om utflyttning i negativa termer, pÄ samma sÀtt som man talar om exporten av naturresurser eller rÄvaror som förÀdlas pÄ annan ort. Men kanske smakar mandelpotatis mycket gott till rökt Äl, sÀger Björn YlipÀÀ.<BR>SjÀlv har han ocksÄ gjort resan bort frÄn Tornedalen och ?förÀdlats? pÄ Grythyttans restauranghögskola. I Pajala drev han restaurang, lagade italienskt och grekiskt, och upptÀckte den egna matkulturen först nÀr han kom hemifrÄn.<BR>&nbsp;? Jag flyttade eftersom jag upplevde att jag hade slut pÄ idéer. Jag var 36 Är och tÀnkte först söka mig ett restaurangchefsjobb eller nÄgot liknande, men hade alldeles för dÄligt sjÀlvförtroende, tyckte inte att jag kunde nÄgonting. DÀrför blev det Grythyttan och dÀr fann jag mina rötter.<BR>Björn YlipÀÀ tror att framtidens restaurangmat kommer att handla allt mer om husmanskost och mat som man inte lÀngre lagar hemma. I Sverige finns en stor öppenhet för mat inspirerad frÄn andra lÀnder och olika kulturer.<BR>&nbsp;? I Tornedalen ska vi inte sitta och tycka att vi Àr sÄ duktiga och stÀnga oss inne. I stÀllet ska vi utveckla det vi har och ge det till vÀrlden, sÀger Björn YlipÀÀ, som jobbar för att utveckla den gamla husmanskosten för den moderna mÀnniskan.<BR>Problemet med mÄnga gamla matrÀtter Àr att de Àr för feta för oss i dag och Björn YlipÀÀ experimenterar bland annat med palt som inte Àr större Àn en golfboll, smalare varianter av torrköttssoppa och ?dopp i kopp? pÄ nytt sÀtt.<BR>Numera bor Björn YlipÀÀ tillsam-mans med sin sambo och kollega Lena Abrahamsson i SkÄne, men har uppdrag över hela landet. I det hÀr sammanhanget kallar de sig för matkonstnÀrer, för att understryka sin rÀtt till den fria tolkningen.<BR>&nbsp;? Det lustiga Àr att man kan söka pengar frÄn till exempel Statens kulturrÄd för att göra utstÀllningar om mat, men inte för utstÀllningar med mat.<BR>Tanken pÄ samarbetet med Jord har funnits i mÄnga Är och lÀnge har Björn YlipÀÀ tÀnkt pÄ att smaksÀtta norrskenet. SÄ skrev Erling Fredriksson lÄten Norrsken, som finns med pÄ Jords senaste skiva, och dÄ var det bara att sÀtta igÄng.<BR>Norrbottens museum stÀllde upp som vÀrd, Tornedalsteatern lÄnar ut ljus, Norrbottensmusiken ljud och Norrbottensteatern scenografihjÀlp.<BR>De fyra medlemmarna i Jord ? Gun Olofsson, Susanne Rantatalo, Jan Johansson och Erling Fredriksson ? har dessutom blivit fem, efter att Erling Fredriksson gjort ett vÄdligt fall frÄn en stege hemma i TÀrendö, nÄgot som resulterat i en gipsad vÀnsterhand. DÀrför lÄnar man in den meriterade Tommy Skotte pÄ bas inför Àventyret pÄ museet.<BR>Men hur var det nu med smaken pÄ norrskenet?<BR>&nbsp;? En slags sorbet blir det. I olika fÀrger. För lika viktig som smaken Àr det visuella och vÄrt smaksatta norrsken ska svÀva i luften, sÀger Björn YlipÀÀ.<BR><BR>
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!