Middagstipset: Chili sín carne med guacamole

Chili är inte bara namnet på den heta frukten som sätter piff på maten, utan också på en gryta som kan göras i otaliga varianter. Långkok med högrev, snabbfixat med köttfärs eller som här, klimatsmart och hälsosamt vegetarisk. Jag är särskilt glad över att det numera också går att hitta svensk sojafärs i butikerna.

Måndagsmat. Vegochili får sparka igång matveckan i dag.

Måndagsmat. Vegochili får sparka igång matveckan i dag.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-11-07 13:14

MIDDAG

4-6 portioner (perfekt matlådemat!)

600 g sojafärs

200 g svarta bönor

200 g små vita bönor (canellini)

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 färsk chili, urkärnad

1 röd paprika

1 gul paprika

1 förpackning krossade tomater

1 msk spiskummin

2-3 tsk torkad koriander

2 tsk kardemumma (använd hela kärnor som du mortlar)

1 lagerblad

1 msk flytande honung

2 dl mellangrädde

2 msk soja

salt, svartpeppar

färsk koriander

Hacka lök och vitlök fint. Hacka chilin. Hacka paprikan och fräs alltihop i lite olja i en stekgryta eller i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt färsen och låt den steka med, den behöver inte tinas först. Tillsätt tomaterna, kryddor, soja och grädde. Lägg i lagerbladet. Låt koka ihop en stund, 10-15 minuter. Fiska upp lagerbladet och tillsätt honungen. Skölj bönorna i ett durkslag. Tillsätt dem och rör om varsamt, annars blir det bönmos! Tillsätt vatten om grytan känns för tjock.

Guacamole:

2 avokado

1 vitlöksklyfta

2 tsk chiliflakes

1 dl matyoghurt

1 pressad lime

1 mogen tomat

1 dl hackad koriander

salt

Mosa avokado och riv vitlöken fint. Hacka tomaten och koriandern. Blanda ihop allt, pressa i lime och rör i yoghurt. Tillsätt chiliflakes och smaka av med salt.

Servera chilin med nachos och en klick guacamole.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!