MIDDAG
4-6 portioner (perfekt matlådemat!)
600 g sojafärs
200 g svarta bönor
200 g små vita bönor (canellini)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 färsk chili, urkärnad
1 röd paprika
1 gul paprika
1 förpackning krossade tomater
1 msk spiskummin
2-3 tsk torkad koriander
2 tsk kardemumma (använd hela kärnor som du mortlar)
1 lagerblad
1 msk flytande honung
2 dl mellangrädde
2 msk soja
salt, svartpeppar
färsk koriander
Hacka lök och vitlök fint. Hacka chilin. Hacka paprikan och fräs alltihop i lite olja i en stekgryta eller i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt färsen och låt den steka med, den behöver inte tinas först. Tillsätt tomaterna, kryddor, soja och grädde. Lägg i lagerbladet. Låt koka ihop en stund, 10-15 minuter. Fiska upp lagerbladet och tillsätt honungen. Skölj bönorna i ett durkslag. Tillsätt dem och rör om varsamt, annars blir det bönmos! Tillsätt vatten om grytan känns för tjock.
Guacamole:
2 avokado
1 vitlöksklyfta
2 tsk chiliflakes
1 dl matyoghurt
1 pressad lime
1 mogen tomat
1 dl hackad koriander
salt
Mosa avokado och riv vitlöken fint. Hacka tomaten och koriandern. Blanda ihop allt, pressa i lime och rör i yoghurt. Tillsätt chiliflakes och smaka av med salt.
Servera chilin med nachos och en klick guacamole.
Smaklig måltid!