6 portioner
2 dl havregryn
300 g kikärtor
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
2 msk chiafrön+1,5 dl vatten
2 dl brödsmulor
2,5 dl rivna morötter
1 rejäl vitlöksklyfta
1/2 gul lök
3 tsk spiskummin
2 tsk örtsalt
2 msk tahini (sesampasta)
1/2 kruka koriander
(någon droppe hickory smoke rökessens på flaska)
svartpeppar
olivolja till stekning
Mixa havregryn till ett fint mjöl i matberedare eller med mixerstav. Hacka lök och vitlök och stek mjukt i olivolja. Häll av spadet på kikärtorna och mixa till en smet. Blanda alla ingredienser utom kryddorna. Tillsätt kryddorna, hickory smoke och koriander. Smeten ska inte vara för lös, men tillsätt lite olivolja om den känns torr och svårt att få ihop. Blanda allt väl och forma små runda bullar som du plattar till lite. Stek i olja tills ytan är gyllenbrun och frasig.
Myntayoghurt:
2 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
1 kruka mynta
salt, peppar, honung
Riv gurkan och pressa ur vätskan. Blanda med yoghurt och riv i vitlöken. Hacka myntan fint och blanda i. Salta, peppra och smaka av med lite honung.
Karamelliserad rödlök:
1 stor rödlök
2 tsk balsamicovinäger
1 msk flytande honung
en nypa salt
olja till stekning
Hetta upp oljan i pannan. Bryn löken mjuk. Häll på vinäger och honung och stek tills löken är blank och lite kletig. Salta lätt.
Servera falafeln i tortilla- eller pitabröd. Varva med lök, sallad, tomater och yoghurtsås. Falafeln kan göras klar i förväg och stekas när det är dags att äta.
Smaklig måltid!