4 portioner
500 g suovasskav, eller renskav
1 gul lök
1 ask champinjoner
2 dl lingon
3 dl mellangrädde
2 msk vetemjöl
2 msk soja
salt, peppar
1 tsk honung
1 kruka persilja
Mandelpotatismos:
15 mandelpotatisar
2-3 dl mjölk
50 g smör
salt, peppar
Sätt i gång potatisen. Stek skavet och ställ åt sidan. hacka löken och skiva svampen. Bryn snabbt i stekpannan. Blanda med skavet och strö över vetemjöl (för glutenfritt, använd exempelvis maizenastärkelse). Slå över grädde och soja. Vänd ned lingonen, det gör inget om de är frysta. Låt puttra en liten stund. Hacka persilja och blanda i. Smaka av med salt, peppar och lite honung (om lingonsmaken blir för skarp).
Hetta upp smöret till moset i en kastrull. Låt det stå på plattan tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta nötigaktigt. Blanda i mjölken och hetta upp. Mosa potatisen med potatisstamp. Vispa ned mjölk- och smörblandningen med elvisp till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera suovas/renskav med moset och gärna lite ruccolasallad.
Smaklig måltid!