Middagstipset: Grillad lax med vitlökspotatis

Lax är mums! Grillad lax till helgen!

Lax är mums! Grillad lax till helgen!

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-06-10 13:00

4 portioner

Sätt ugnen på 200 grader och starta grillen.

600 g laxfilé

1/2 dl olivolja

1 citron, skalet

flingsalt, svartpeppar

Skär laxen i portionsbitar. pensla med olja blandat med citronskal. Salta och peppra.

Potatis:

1 kg potatis

70 g vitlökssmör

2 vitlöksklyftor

1 kruka persilja

salt, peppar

Skiva potatisen mycket tunt, med mandolin eller vass kniv. Mosa ihop smöret med pressad vitlök och hackad persilja. Gnid in en ugnsform med lite smör. Lägg potatis i botten. Salta och peppra. Klicka över hälften av smöret. Lägg ett lager potatis till och på med mera smör. Kör i ugnen tills potatisen mjuknat. Grilla fisken. Grilla snabbt på köttsidan. Grilla klart på skinnsidan.

Servera med en god sallad eller ugnsbakade tomater.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!