Middagstipset: Het indisk gryta med potatis och puylinser

Hett. En vegetarisk gryta med inspiration från det indiska köket.

Hett. En vegetarisk gryta med inspiration från det indiska köket.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-02-15 13:00

6 portioner (perfekt att ha i matlådan)

8 runda potatisar

2 dl puylinser (ger fint tuggmotstånd, men röda linser går också bra även om de blir lite mjöligare)

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 chilifrukt

1 bit färsk ingefära

1 röd paprika

1/2 squash

1 burk kokosmjölk

1 burk krossade tomater

1 msk spiskummin

2 tsk hel kardemumma

1 kanelstång

2 tsk gurkmeja

2 tsk senaspsfrö

1 kruka koriander

salt, peppar

flytande honung

vatten

olja till stekning

Koka linserna klara enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av och ställ åt sidan. Tärna potatisen, tänk på att små bitar fortare blir klara. Hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran på litet rivjärn. Hacka paprikan och tärna squashen. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn alltihop snabbt. Slå på tomaterna och kokosmjölken. Mortla senapsfrö och kardemumma och blanda med övriga kryddor. Hetta upp olja i en liten kastrull och fräs alla kryddor, då framträder smaken bättre. Blanda i kryddblandningen i grytan och puttra ihop allt tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt, peppar och honung. Honungen balanserar syran i tomaterna. Tillsätt linserna och späd grytan med vatten om den känns för tjock. Hacka koriandern och strö över innan servering.

Tillbehör:

Chutney:

1 färsk mango eller 1 paket fryst tinad

2 salladslökar

1 vitlöksklyfta

torkad chili

1/2 msk balsamicovinäger

olja

Tärna mangon och hacka salladslöken. Hacka vitlöken. Fräs alltihop i olja och låt sedan koka ihop till en puré. Tillsätt chili och lite vinäger för syran. Koka en stund till tills chutneyn är tjock. Smaka av med salt. Tips: Chutney kan man koka på äpplen eller rabarber.

Servera grytan med chutney, bröd och yoghurt (10 procent).

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!