Middagstipset: Läcker paj av helgens rester

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2016-03-14 13:00

4-6 portioner:

Pajskal, grundrecept:

100 g smör

2 dl dinkelsikt (eller vetemjöl)

1 dl vetemjöl

1 dl solroskärnor

1 tsk salt

1/2 dl kallt vatten

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär smöret i kuber och låt det gärna mjukna lite i rumstemperatur. Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop dem snabbt med smöret. Det går också utmärkt att köra degen i matberedare. Tillsätt vatten. Tryck ut degen i en pajform och picka små hål med en gaffel. Ställ in formen i kylskåpet medan du gör i ordning fyllningen.

Färsfyllning med tacosmak:

400 g köttfärs, sojafärs eller quornfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk soja

1 msk spiskummin

2 tsk koriander, torkad

salt, peppar

1 tsk kryddnejlika

1 tsk rökt paprikapulver eller några droppar liquid smoke-essens

1 tsk chiliflakes

1/2 msk honung

1/2 dl chilisås

olja till stekning

1 ask körsbärstomater

Hacka löken och vitlöken. Bryn hastigt i lite olja i en kastrull. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och stek köttfärsen klar. Salta, peppra och tillsätt övriga kryddor. Blanda med lök och vitlök, tillsätt chilisås, soja och honung.

Förgrädda pajskalet i 1o minuter tills det fått en ljusbrun färg. Lägg i köttfärsröran och tomaterna, som delats i mitten.

Äggstanning:

3 ägg

3 dl mjölk

2 dl riven ost, gärna lite lagrad

Vispa ihop äggstanningen och slå över pajen. Vid servering: Hacka över 1/2 kruka färsk bladpersilja. Servera med en god sallad, gärna med avokado i. Tips: Prova att göra pajen på kycklingrester, eller varför inte med gravad lax? Helt vegetarisk paj är också supergott, gärna med broccoli och ädelost.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!