4-6 portioner:
Pajskal, grundrecept:
100 g smör
2 dl dinkelsikt (eller vetemjöl)
1 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
1 tsk salt
1/2 dl kallt vatten
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär smöret i kuber och låt det gärna mjukna lite i rumstemperatur. Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop dem snabbt med smöret. Det går också utmärkt att köra degen i matberedare. Tillsätt vatten. Tryck ut degen i en pajform och picka små hål med en gaffel. Ställ in formen i kylskåpet medan du gör i ordning fyllningen.
Färsfyllning med tacosmak:
400 g köttfärs, sojafärs eller quornfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk soja
1 msk spiskummin
2 tsk koriander, torkad
salt, peppar
1 tsk kryddnejlika
1 tsk rökt paprikapulver eller några droppar liquid smoke-essens
1 tsk chiliflakes
1/2 msk honung
1/2 dl chilisås
olja till stekning
1 ask körsbärstomater
Hacka löken och vitlöken. Bryn hastigt i lite olja i en kastrull. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och stek köttfärsen klar. Salta, peppra och tillsätt övriga kryddor. Blanda med lök och vitlök, tillsätt chilisås, soja och honung.
Förgrädda pajskalet i 1o minuter tills det fått en ljusbrun färg. Lägg i köttfärsröran och tomaterna, som delats i mitten.
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven ost, gärna lite lagrad
Vispa ihop äggstanningen och slå över pajen. Vid servering: Hacka över 1/2 kruka färsk bladpersilja. Servera med en god sallad, gärna med avokado i. Tips: Prova att göra pajen på kycklingrester, eller varför inte med gravad lax? Helt vegetarisk paj är också supergott, gärna med broccoli och ädelost.
Smaklig måltid!