Middagstipset: Pizza med grönkål och rostade pinjenötter

Grön pizza. Grönkål är perfekt pizzafyllning!

Grön pizza. Grönkål är perfekt pizzafyllning!

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kultur och Nöje2016-03-01 13:00

4 portioner (portionspizzor eller två större)

Pizzadeg:

12 g jäst

2 dl vatten

2 msk mjölk

2 msk olivolja

1 msk honung

1 1/2 tsk salt

2 dl dinkelmjöl, siktat

3 dl vetemjöl

Eller: Köp färdig pizzadeg

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda i honung, olivolja och salt. Ta i mjölet, lite i taget. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa minst 30 minuter under duk.

Slå på ugnen på 225 grader.

Tomatsås:

1 burk krossade tomater

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 tsk oregano

2 tsk flytande honung

salt, svartpeppar

Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i lite olja. Slå på tomaterna, salta, krydda och tillsätt honungen. Låt puttra medan du gör i ordning resten av fyllningen.

Eller: Om du köper ett färdigt pizzakit ingår tomatsås. Krydda upp den lite om det behövs.

Fyllning:

200 g grönkål

1 påse pinjenötter

1 rödlök

2 påsar pizzaost

8 soltorkade tomater

1 kruka basilika

Baka ut pizzorna på smorda plåtar. Försök göra degen så tunn som möjligt, det blir godast så. Bre över tomatsås, ett tunt lager. Strö över osten. Hacka eller riv grönkålen och fördela den på pizzorna. Strimla rödlöken och fördela den och soltorkade tomater som har hackats i bitar. Grädda pizzorna i omgångar, cirka 10 minuter eller tills kanter och ost har fått lite färg. När tre-fyra minuter återstår, strö över pinjenötterna och grädda klart, akta så de inte bränns! Riv färska basilikablad och lägg på innan servering. Ringla gärna över lite god olivolja vid servering.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!