Middagstipset: Pizza med parmaskinka, semitorkade tomater och snabbinlagd rödlök

Lyxig pizza. Pizza med bästa fyllningen!

Lyxig pizza. Pizza med bästa fyllningen!

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-03-16 13:00

2 rejäla pizzor (räcker till 4-6 personer)

Börja med rödlöken:

Skiva en rödlök i tunna ringar. Blanda en lag på 1 msk ättika, 1 dl vatten, 3 tsk socker och 1 tsk salt. Lägg löken i en skål och slå över lagen. Lägg en tyngd ovan på löken, t ex ett glas, och låt stå 45 minuter.

Tomaterna måste förberedas om du ska göra dem själv:

Klyv 6-8 tomater på mitten. Ringla över olivolja, strö över flingsalt och chiliflakes. Hacka en rejäl vitlöksklyfta och strö över hacket. Ställ in i ugnen på 150 grader i två timmar. Eller använd färdiga, soltorkade tomater.

1/4 pkt jäst

2 dl vatten

2 msk mjölk

2 msk honung

4 msk olivolja

2 tsk salt

2 dl dinkelsikt

2 dl vetemjöl special (+ till utbakning)

1 dl polenta

Sätt ugnen på 250 grader. Smula ned jästen och värm vatten+mjölk till fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan i en stor bunke. Tillsätt olja, honung och salt. mjöl, men pass upp så det inte blir för mycket. Arbeta ihop till en smidig deg, den ska vara lite kladdig. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Tomatsås:

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 dl krossade tomater

2 tsk oregano

salt, peppar

1/2 msk flytande honung

olivolja

Hacka lök och vitlök, fräs i olja tills det mjuknar. Slå i tomaterna. Salta, peppra och smula i oregano. Smaka av med lite honung. Låt såsen koka ihop medan du förbereder resten av pizzafyllningen.

Fyllning:

2 mozarellaostar, plus 1 påse färdigriven pizzaost

1 hg lufttorkad skinka

1 kruka bladpersilja och/eller ruccolasallad

Baka ut pizzorna på två inoljade plåtar. Bred på tomatsåsen. Strö över den rivna osten. Grädda i ugnen tills botten är gyllenbrun och osten har smält. Ta ut pizzan och lägg på skinka, tomater och mozzarella i skivor. Ställ in i ugnen och grädda tills mozzarellan har smält. Strö över bladpersilja/ruccola innan servering.

Häll av lagen från rödlöken och toppa pizzan med den.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!