Middagstipset: Potatis- och broccolisoppa med fetaostkräm och fröscones

Soppa värmer gott. Och ännu bättre blir det med färska scones till!

Soppa värmer gott. Och ännu bättre blir det med färska scones till!

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-02-18 13:00

4 portioner:

Soppa:

1 broccoli

6 runda potatisar, medelstora

1/2 purjolök

1 tärning grönsaksbuljong

1 kruka färsk persilja

2 tsk torkad timjan (eller en knippe färsk)

2,5 dl mellangrädde

salt, peppar

olja till stekning

Skala potatisen och skär i mindre bitar så kokar den fortare. Skär broccolin i bitar och strimla purjolöken. Spara lite strimlor till garnering. Hetta upp olja i en stor kastrull. Bryn allt hastigt. Tillsätt vatten så att det täcker grönsakerna och smula i buljongtärningen. Koka upp och låt puttra tills potatisen och broccolin är mjuk. Kör soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädde, persilja och timjan. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd med mera vatten om soppan känns för tjock.

Fetaostkräm:

100 g färskost (typ Philadelphia)

1/2 fetaost

1/2 dl hackade svarta oliver

1 liten vitlöksklyfta, riven

svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser till krämen.

Scones:

(räcker till minst 6 personer, men överblivna scones blir supergoda med en klick marmelad till kvällteet!)

100 g smör

3 dl dinkelmjöl

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl filmjölk

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl solroskärnor

1 tsk salt

Dela smöret i kuber, det får gärna vara lite mjukt. Blanda i mjöl och bakpulver, tillsätt övriga ingredienser och nyp snabbt ihop till en deg. Smöret ska inte vara helt finfördelat. Forma två runda kakor och skär ett kryss i varje. Grädda på 225 grader i cirka 15 minuter.

Servera soppan med en klick ostkräm och varma scones. Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!