Middagstipset: Ribollita - italiensk bönsoppa med bröd

Italiensk husman. Krämig bön- och kålsoppa. Ge den italienska husmanskosten en chans - riktigt gott!

Italiensk husman. Krämig bön- och kålsoppa. Ge den italienska husmanskosten en chans - riktigt gott!

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur och Nöje2016-02-25 13:00

4-6 portioner

0,5 kg savoykål, svartkål eller grönkål

2 burkar cannellinibönor

1 knippe/kruka bladpersilja

2 vitlöksklyftor

1 huvud blekselleri

4 normalstora morötter

2 rödlökar

2 burkar konserverade tomater

2 burkar konserverade plommontomater

250 g torrt vitt bröd, exv. ciabatta

2 dl olivolja extra virgin

salt, peppar

Skär igenom persiljan grovt. Hacka selleri, lök och morötter i småbitar. Skär vitlöken fint och brödet i tärningar. Strimla kålen. Värm upp ca ½ dl olivolja i en stor kastrull. Lägg i samtliga grönsaker utom kålen och låt svettas i ca 10 minuter. Grönsakerna ska stekas ganska hårt men var försiktig så att inte löken och vitlöken bränns vid. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i ca 20 minuter eller till att det mesta av vätskan har kokat bort. När grönsaksröran är nästan torr (och börjar fastna i kastrullen) är det dags att tillsätta den ena burken bönor samt kålen.

Tillsätt vatten så att det blir simmigt och låt sjuda i 30 minuter. Mixa den andra burken bönor och häll i soppan. Tillsätt brödet och eventuellt mer vatten om soppan är för tjock. Rör om kraftigt med en trägaffel så att brödet fördelas i soppan samtidigt som du häller i resten av olivoljan. Salta och peppra. Servera med bröd och god olivolja.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!