4-6 portioner
0,5 kg savoykål, svartkål eller grönkål
2 burkar cannellinibönor
1 knippe/kruka bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 huvud blekselleri
4 normalstora morötter
2 rödlökar
2 burkar konserverade tomater
2 burkar konserverade plommontomater
250 g torrt vitt bröd, exv. ciabatta
2 dl olivolja extra virgin
salt, peppar
Skär igenom persiljan grovt. Hacka selleri, lök och morötter i småbitar. Skär vitlöken fint och brödet i tärningar. Strimla kålen. Värm upp ca ½ dl olivolja i en stor kastrull. Lägg i samtliga grönsaker utom kålen och låt svettas i ca 10 minuter. Grönsakerna ska stekas ganska hårt men var försiktig så att inte löken och vitlöken bränns vid. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i ca 20 minuter eller till att det mesta av vätskan har kokat bort. När grönsaksröran är nästan torr (och börjar fastna i kastrullen) är det dags att tillsätta den ena burken bönor samt kålen.
Tillsätt vatten så att det blir simmigt och låt sjuda i 30 minuter. Mixa den andra burken bönor och häll i soppan. Tillsätt brödet och eventuellt mer vatten om soppan är för tjock. Rör om kraftigt med en trägaffel så att brödet fördelas i soppan samtidigt som du häller i resten av olivoljan. Salta och peppra. Servera med bröd och god olivolja.
Smaklig måltid!