4 portioner
600 g älgkött, nötkött eller vegetariskt alternativ
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2-3 vatten
2-3 tsk paprikapulver, gärna rökt
2 lagerblad
svartpeppar
salt
lite honung
3 msk fond, exempelvis ox- eller kalvfondfond
(ev en skvätt rödvin)
2-3 msk vetemjöl
3 dl mellangrädde
soja
färsk persilja
smör till stekning
Skär köttet i fina bitar. Tänk på att ett mörare kött, som ryggbiff, ger kortare tillagningstid. Högrev kräver längre tillagning, men har mer smak. Välj kött beroende på hur mycket tid du har. Strimlad lövbiff funkar finfint en stressig fredag då man vill ha maten snabbt på bordet. Hacka lök och vitlök. Smält smöret i stekgryta och lägg i köttbitarna när det börjar bli brunt. Stek i omgångar så det inte blir för mycket vätska. Salta och peppra. När köttet fått en fin yta ställer du det åt sidan. Bryn lök och vitlök. Blanda ned allt i köttgrytan. Slå eventuellt på rödvin och 2 dl vatten. Om du hoppar över vinet, öka mängden vatten. Kött och lök ska täckas av vätska. Lägg i lagerbladen. Låt koka under lock på svag värme till köttet känns mört. Späd med mer vätska om det behövs. Ta upp lagerbladen. Strö över vetemjölet. Slå på tomaterna och låt puttra en stund. Krydda med paprikapulver. Tillsätt fond, mellangrädde, soja och lite honung som rundar av smaken. Låt koka upp en gång. Servera grytan med koka ris eller potatis, saltgurka och finhackad persilja.
Smaklig måltid!