4 portioner
4 kycklingfiléer
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt, anpassa mängd och sort efter hur stark sås du önskar
4 mogna tomater
1 broccoli
3 salladslökar
1 1/2 dl chilisås
2 msk mirin (finns i asiatiska hyllan i de flesta butiker)
1/2 dl apelsinjuice
2 msk kinesisk soja
2 tsk sesamolja
1-2 dl vatten
2-3 msk flytande honung
färsk koriander (eventuellt)
maizena till redning
salt, peppar
Skär kycklingen i strimlor. Stek strimlorna i lite olja så att de tar lite färg. Salta och peppra. De behöver inte stekas helt igenom, utan kan kokas klart i såsen sedan. Lyft åt sidan. Hacka lök, vitlök och chili. Skär broccolin i bitar. Tärna tomaterna. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter, eller i en wokpanna. Bryn lök, vitlök och chili, tillsätt tomaterna. Slå på lite vatten och koka ihop några minuter. Blanda i kycklingen. Häll på chilisås, blanda i mirin, soja och apelsinjuice. Tillsätt sesamolja. Späd med vatten och red såsen med maizena, ungefär 1-2 tsk i 1 dl vatten. Såsen ska inte vara för tjock. Puttra såsen tills kycklingen är färdig. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Tillsätt honung, anpassa mängden utifrån hur söt sås du vill ha. Strimla salladslök och blanda i. Tillsätt eventuellt lite hackad koriander innan servering.
Servera med basmati- eller jasminris. Tips! Om ni har små barn vid bordet som inte vill ha så stark mat, använd en mild chili och servera sambal oelek som tillbehör till de som önskar en starkare smak. Men många barn gillar faktiskt kryddstark mat.
Smaklig måltid!