Middagstipset: Starksyrlig wok med böngroddar, ägg och tofu

Wok med thailändska smaker. Nötter ger härligt tuggmotstånd.

Wok med thailändska smaker. Nötter ger härligt tuggmotstånd.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-02-23 13:00

4 portioner

1 burk böngroddar, eller en förpackning färska

300 g tofu

1 röd paprika

4 salladslökar

2 vitlöksklyftor

1 bit (2 cm cirka) färsk ingefära

1 chilifrukt

1 lime, saften

2 tsk sesamolja

2 tsk shoyu eller vanlig soja

1 kruka koriander

4 ägg

salt

Topping:

Kokoschips

Jordnötter, eller rostade sesamfrön

olja till stekning

Skär tofun i bitar och stek i olja tills den får lite färg. Ställ åt sidan. Strimla paprika och hacka vitlök, chili och ingefära. Strimla salladslöken. Hetta upp oljan i en wokpanna eller i en vanlig stekpanna med höga kanter. Lägg i grönsakerna, inklusive böngroddarna. Häll av spadet om du använder böngroddar på burk. Stek hastig på hög värme i ett par minuter, grönsakerna ska vara krispiga och får inte steka för länge. Blanda i tofun och knäck i äggen. Fortsätt steka och smula äggen med en stekspade eller slev. Tillsätt soja och sesamolja. Smaka av med salt. Strimla koriandern och strö över, pressa över limesaften. Lägg upp i skålar och låt var och en toppa sin rätt med nötter/sesamfrön och kokoschips. Servera en extra limeklyfta till var och en. Sweet chilisås är gott till.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!