4 portioner
16 strömmingsfiléer
2 dl panko (asiatiskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
1/2 dl vetemjöl
1 ägg
sötstark senap
salt, peppar
finhackad dill
Potatismos:
1 kg mandelpotatis
50 g smör
2-3 dl mjölk
Sås:
2 dl matyoghurt
1 dl hackad smörgås- eller saltgurka
1 msk dijonsenap
1/2 pressad citron
honung
salt, peppar
Koka potatisen mjuk. Lägg en tesked senap på 8 av filéerna. Strö över dill, salta och peppra. Lägg en annan filé ovanpå, tills du har 8 dubbelströmmingar. Doppa strömmingarna i ägget och vänd i ströbröd. Lägg åt sidan. Mosa potatisen med potatisstamp. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det börjar dofta nötakigt och blir gyllenbrunt. Häll på mjölken och värm upp. Slå i blandningen lite i taget medan du vispar moset med elvisp. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ingredienserna till såsen i en skål och rör ihop. Stek strömmingarna i smör tills ytan blir frasig och de är genomstekta, några minuter på varje sida.
Servera med mos, sås och gärna stekt lök och rårivna morötter. Smaklig måltid!