Middagstipset: Strömmingsflundra med senapsfyllning och mandelpotatismos

Godaste middagen. Strömmingsflundra med hemlagat mos och yoghurtsås.

Godaste middagen. Strömmingsflundra med hemlagat mos och yoghurtsås.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-02-08 13:10

4 portioner

16 strömmingsfiléer

2 dl panko (asiatiskt ströbröd) eller vanligt ströbröd

1/2 dl vetemjöl

1 ägg

sötstark senap

salt, peppar

finhackad dill

Potatismos:

1 kg mandelpotatis

50 g smör

2-3 dl mjölk

Sås:

2 dl matyoghurt

1 dl hackad smörgås- eller saltgurka

1 msk dijonsenap

1/2 pressad citron

honung

salt, peppar

Koka potatisen mjuk. Lägg en tesked senap på 8 av filéerna. Strö över dill, salta och peppra. Lägg en annan filé ovanpå, tills du har 8 dubbelströmmingar. Doppa strömmingarna i ägget och vänd i ströbröd. Lägg åt sidan. Mosa potatisen med potatisstamp. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det börjar dofta nötakigt och blir gyllenbrunt. Häll på mjölken och värm upp. Slå i blandningen lite i taget medan du vispar moset med elvisp. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ingredienserna till såsen i en skål och rör ihop. Stek strömmingarna i smör tills ytan blir frasig och de är genomstekta, några minuter på varje sida.

Servera med mos, sås och gärna stekt lök och rårivna morötter. Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!