Middagstipset: Tomat- och broccolipaj med fetaost

Matig paj. Ett sprött skal fyllt med godsaker - tomat- och broccolipaj.

Matig paj. Ett sprött skal fyllt med godsaker - tomat- och broccolipaj.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-02-05 13:00

4 portioner (1 pajform)

Pajdeg:

120 g smör

1 dl dinkelmjöl

2 dl vetemjöl

1 dl solrosfrön

3-4 msk vatten

lite salt

Blanda alla ingredienser utom vattnet och nyp ihop degen med fingrarna. Alternativt kör i matberedare. Låt smöret bli rumsvarmt så går det lättare. Tryck ut degen i formen och ställ in den i kylen en halvtimme. Picka botten med en gaffel.

Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter tills det får lite färg.

Fyllning:

1 broccoli¨

1 rödlök

1 ask körbärstomater

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

1 paket fetaost, 150 g

Äggstanning:

1 dl mellangrädde

1,5 dl mellanmjölk

3 ägg

salt, svartpeppar

Hacka broccolin i små bitar. Dela tomaterna i halvor och skär löken i ringar. Varva allt i pajformen. Smula över fetaosten. Hacka basilikan och strö över. Riv vitlöksklyftan. Blanda med grädde, mjölk och ägg. Peppra äggstanningen och salta eventuellt, tänk på att osten är salt! Häll över smeten i formen och grädda pajen tills den har en gyllenbrun yta och äggstanningen har stelnat. Garnera gärna med lite ruccola.

Servera med en sallad och goda, blandade oliver i en skål vid sidan av.

Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!