Middagstipset: Vegetarisk chili med yoghurt och nachos

Chili utan kött. Gott och snabbt.

Chili utan kött. Gott och snabbt.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-01-11 13:00

4 portioner

400 g blandade färdigkokta bönor, till exempel kidney, stora vita bönor, canellinibönor och svarta bönor.

500 g sojafärs

1 burk krossade tomater

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1/2 chilifrukt

2 paprikor, gärna olika färger

10 champinjoner

1/2 tsk kardemummakärnor

1 msk spiskummin

1/2 tsk kryddnejlika

1 msk soja

salt

peppar

lite honung

1,5 dl mellangrädde

Hacka lök, vitlök och chili. Hacka paprika och skiva svampen. Bryn allt snabbt i lite olja, det ska inte ta färg, bara mjukna. Blanda ned sojafärsen och låt fräsa med en liten stund. Blanda i tomaterna och låt puttra 10 minuter. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda ned dem tillsammans med övriga kryddor. Blanda i soja och smaka av med salt, peppar och honung. Rör ned grädden. Låt bönorna rinna av och skölj av dem i en sil. Blanda ned dem försiktigt, undvik att röra för kraftigt för då mosas de lätt sönder. För laktos- och mjölkproteinfritt, hoppa över grädden och späd med motsvarande mängd vatten. Eller välj laktos- eller mjölkproteinfri produkt, exempelvis sojagrädde.

Servera chilin i skålar med nachochips och en klick matyoghurt. Tips! Istället för sojafärs kan du naturligtvis använda quornfärs.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!