4 portioner
400 g blandade färdigkokta bönor, till exempel kidney, stora vita bönor, canellinibönor och svarta bönor.
500 g sojafärs
1 burk krossade tomater
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 chilifrukt
2 paprikor, gärna olika färger
10 champinjoner
1/2 tsk kardemummakärnor
1 msk spiskummin
1/2 tsk kryddnejlika
1 msk soja
salt
peppar
lite honung
1,5 dl mellangrädde
Hacka lök, vitlök och chili. Hacka paprika och skiva svampen. Bryn allt snabbt i lite olja, det ska inte ta färg, bara mjukna. Blanda ned sojafärsen och låt fräsa med en liten stund. Blanda i tomaterna och låt puttra 10 minuter. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda ned dem tillsammans med övriga kryddor. Blanda i soja och smaka av med salt, peppar och honung. Rör ned grädden. Låt bönorna rinna av och skölj av dem i en sil. Blanda ned dem försiktigt, undvik att röra för kraftigt för då mosas de lätt sönder. För laktos- och mjölkproteinfritt, hoppa över grädden och späd med motsvarande mängd vatten. Eller välj laktos- eller mjölkproteinfri produkt, exempelvis sojagrädde.
Servera chilin i skålar med nachochips och en klick matyoghurt. Tips! Istället för sojafärs kan du naturligtvis använda quornfärs.
Smaklig måltid!