Middagstipset: Vegetarisk lasagne på färska plattor

Grönt och gott. Lasagne gjord på sojafärs och färska lasagneplattor.

Grönt och gott. Lasagne gjord på sojafärs och färska lasagneplattor.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-01-21 13:00

4 portioner

Sätt ugnen på 225 grader

400 g färska lasagneplattor

Sås:

400 g sojafärs (eller quornfärs. Den som önskar kan givetvis använda vanlig nötfärs)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

2 msk soja

1 msk vetemjöl

2-3 dl vatten

torkad oregano

svartpeppar

salt

lite honung

8 soltorkade tomater

1 liten påse babyspenat

3 dl mellangrädde

1 påsen riven gratängost, blanda gärna med någon smakrikare ost som exempelvis parmesan

olivolja till stekning

färska örter

Hacka lök och vitlök. Bryn i olja en liten stund och blanda ned sojafärsen. Låt den steka med några minuter. Slå på tomaterna och blanda väl. Strö över vetemjöl och späd med vatten tills det blir en sås. Salta, peppra och krydda. Tillsätt eventuellt honung om tomatsmaken är för skarp. Bottna en ugnsfast form med köttfärs. Lägg ett lager lasagneplattor över. Häll på lite grädde och strö över halva påsen med babyspenat. Strö över lite ost. Lägg ett lager köttfärs på och fortsätt varva med lasagneplattor, grädde, spenat och ost. Se till att sista lagret blir köttfärssås. Toppa med riven ost. Grädda lasagnen tills plattorna är mjuka, men fortfarande spänstiga och osten har fått en fin färg och knaprig yta. Strö över färska örter, till exempel persilja och basilika, innan servering.

Servera lasagnen med en råkostsallad. Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!