Middagstipset: Vegoburgare med guacamole och tomatsalsa

Grönt och gott. Vegoburgare med finfina tillbehör.

Grönt och gott. Vegoburgare med finfina tillbehör.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-01-18 13:00

4 portioner

4 vegoburgare, 90-150 g köp färdiga eller se recept nedan

8 skivor bröd, ta gärna ett grövre bröd eller surdegsbröd

Guacamole:

3 avokado, mogna

1 mogen tomat

1 vitlöksklyfta

1/2 kruka koriander

saft av en lime

1/2 chilifrukt

1 dl matyoghurt

salt

Mosa avokadon och blanda i en skål. Tärna tomaten fint och blanda i. Riv vitlöken och blanda i. Hacka chilifrukten och koriandern och blanda ned i avokadoröran. Pressa i limen och rör i matyoghurt. Om du inte tål laktos, välj laktosfri yoghurt. Det går också bra att hoppa över den helt, avokadon blir krämig ändå. Smaka av med salt.

Tomatsalsa:

1 ask körbärstomater, gärna blandade färger

1/2 rödlök

1 gul paprika

1 dl chilisås

1/2 kruka koriander

1 msk flytande honung

1/2 chilifrukt

1 tsk salt

Dela tomaterna i halvor, om du använder stora tomater, tärna dem. hacka löken fint och tärna paprikan. Blanda allt i en skål. Hacka koriandern och blanda ned tillsammas med chilisås och honung. Smaka av med salt.

Servera burgarna med bröd, eventuellt ost, rödlöksringar, guacamole och tomatsalsa. Tillbehören gör dem tillräckligt matiga för att det ska räcka som en ensamrätt, men den som önskar kan naturligtvis servera en sallad vid sidan eller ugnsrostad potatis.

Hemgjorda vegoburgare

Receptet är för 8 personer, men burgarna fungerar alldeles utmärkt att värma och äta till lunch dagen efter!

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

3 msk chiafrön + 1 ½ dl vatten

2 ½ dl havregryn

4 dl brödsmulor (mixa 3-4 skivor bröd i en blender tills du får smulor)

2 ½ dl rivna morötter

2 ½ dl svarta bönor, mosade eller mixade till en grov puré

0,75 dl hackad slätbladig persilja

1 dl pumpafrön, rostade

1 dl solrosfrön, rostade

1 msk extra virgin olivolja

1 msk äkta japansk soja

½ tsk liquidsmoke

1 ½ tsk chilipulver

1 tsk spiskummin

½ tsk örtsalt

nymalen svartpeppar

Så här gör du:

1 Mixa havregrynen i en blender tills de blir till mjöl.

2 I en stekpanna stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de blir genomskinliga.

3 I en liten skål blanda ihop chiafrön och vatten och låt stå i 10 minuter under tiden som du förbereder dina övriga ingredienser.

4 Rosta pumpa- och solrosfrö lätt i en torr panna.

5 I en stor skål blanda ihop samtliga ingredienser förutom salt och kryddor. Blanda ihop allt väl.

6 Tillsätt därefter salt och kryddor och rör ihop.

7 Smaka av med salt och peppar.

8 Fukta dina händer med lite vatten. Forma till 8 biffar. Pressa och forma dem hårt. Detta kommer att göra att de behåller formen bättre när du ska grilla eller steka dem.

9 Nu kan du antingen steka dem i en stekpanna eller grilla dem.

10 Om du väljer att grilla dina burgare så pensla dem med olivolja på varje sida och förgrädda dem i ugnen på 175° i 15 minuter.

11 Grilla dem därefter i några minuter på varje sida så att de får en fin färg.

12 Om du väljer att steka dem så värm några matskedar olivolja i en stekpanna och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!