Move sätter det svenska i rörelse

Kultur och Nöje2006-07-08 06:00
I dag gör konstprojektet Move sitt första framträdande, på Byxtorget i Piteå. Det är svårt att beskriva vad Move egentligen är, för det inkluderar mer än bara dans, musik och design. Det är lika mycket en föreställning som det är en idé som det är en arbetsprocess och en resa.
- Man kan se alltihop som research, ett långt forskningsarbete, säger Tobias Leira.
- Vi forskar på det som vi möter längs resan och allt bygger vi sedan in i föreställningen, säger Lotta Ruth.

Internationellt
I föreställningen dansar Charlotta Ruth och Alexandr Andriyashkin, som kommer från Luleå respektive Ryssland, till musik som görs av ukrainska Zavoloka och svenske Marcus Hamrin, och med ljussättning som sköts av norske Tobias Leira. Projektet startade för en dryg vecka sedan och under två år framöver kommer de tillsammans att göra fem resor likt den de just nu har gjort till Norrbotten. Bland annat till Zavolokas hemland Ukraina och till Alexandrs hemland Ryssland. På varje ställe kommer de att göra föreställningar, som görs på vägen och byggs upp av vad de ser och vad de har med sig från tidigare platser.
- Föreställningen är i ett väldigt tidigt skede just nu, så vi improviserar mycket, säger Lotta Ruth.
På resan studerar de människor, platser, objekt, kulturella fenomen och beteenden, som de sedan använder sig av.

Återvinningskläder
I deras tillfälliga replokal på Kristinaskolan visar de upp en del ur föreställningen som den ser ut just nu. Lotta och Alexandr är klädda i märkliga kläder som de köpt på Kronan i Luleå och de dansar till en upphackad ljudmatta från Marcus och Zavolokas datorer som blir till rytmer och musik.
- Vi har tagit ljud från rörelser längs resan, säger Zavoloka. Spelat in ljud från gator, och dörrar som stängs, samplat människor vi mött efter vägen och av dessa ljud har vi byggt trummor och musik, inspirerade av våra upplevelser längs vägen. Men mycket improviserar vi live.
I en del dansar de med hjälp av några trasmattor, som de berättar är ett sätt att beskriva det svenska begreppet att "hålla sig på mattan".

Beskriver svenskheten
- Vi vill beskriva svenskheten, men det är väldigt svårt att se hur den egentligen ser ut, säger Lotta. Vi vill åt mentaliteten och särskilda fenomen, och sedan jämföra vad det finns för skillnader mellan oss och andra folk. Men det får inte bli för schablonartat.
Mitt i föreställningen lämnar Marcus sin laptop, ställer sig upp och går in i rollen som försäljare och försöker sälja de rörelser som Alexandr gör. Bland annat försöker han pracka på konsumenten "den mycket populära hälsningen" eller "det välkända hoppet, som ju aldrig sägs dö".
- Försäljaren är väl ganska svensk, berättar Marcus. Men tydligen finns det också mycket TV-shop i Ryssland, så på sätt och vis är han väl rysk också. Men det blev lite fel när jag gjorde det nu, jag skulle prata på värmländska men det blev ju Göteborgska istället.
Vad som uppfattas som svenskt är förstås olika för olika personer beroende på vem man är och var­ifrån man kommer. Alexandr berättar att hans bild av den svenska familjen är att det skulle vara swingers-par. Och Tobias påpekar svenskheten i att äta lunch, som inte alls finns på samma sätt i Norge.

Bra ord att leka med
Genom att göra föreställningen på vägen så sammanför de platser, människor och upplevelser från olika håll med varandra.
- Vi valde att kalla projektet för Move för att det är så lätt att leka med ordet och att det finns så många aspekter av betydelsen, säger Lotta. Översatt till svenska kan det betyda både att flytta något och röra på sig, vilket såklart är direkt kopplat till dansen men också till det att vi kommer att ta med oss saker och flytta dem med dit vi kommer.
Rörelse handlar i grund och botten om förändring, och allteftersom att projektet går vidare kommer föreställningen att utvecklas. Och så småningom ska allt sättas samman till en mer utstuderad och genomarbetat föreställning som de kommer att resa runt med till alla ställen de besökt och kanske även några till. Så om ungefär två år är de tillbaka, och då får vi se vad det blev av det som startade en stekhet vecka i Piteå.
Förmodligen är det då någonting helt annat.Fotnot: Move gör sin första föreställning på Byxtorget i Piteå klockan 11:30. I kväll spelar de även på en privat fest i Luleå tillsammans med bland annat DJ:s som Simon Frank, Christian Ramirez och Crossdaddy Bonebags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!