Bloggen drar igång nu i veckan och Mikael Lövgren har redan en del tankar om vad han vill blogga om. Det blir givetvis bröd som står i fokus och han kommer att skriva en hel del om varför långjäst bröd enligt hans uppfattning är så mycket bättre. Han är också övertygad om att konsumenterna i längden tjänar på att köpa bröd av högre kvalitet, även om det kostar mer.
– Det blir dyrare, men svinnet blir mindre. De som kommer till oss och köper bröd köper inte mer än vad de äter upp.
Själv hade han ingen bakgrund i bagarbranschen överhuvudtaget när han drog igång surdegsbageriet i Bensbyn utanför Luleå för fem år sedan. Han arbetade som sjukgymnast, ett jobb han trivdes väldigt bra med och fortfarande saknar ibland.
– Jag kände att alla borde få äta bättre bröd, att få känna hur bröd som fått jäsa länge smakar, det får en härlig syra och textur.
Hur var det att dra igång ett eget bageri?
– Det var en resa. Det är ju en sak att baka åt sig själv och en helt annan att lära sig baka bröd i stor skala. Det blev 100-tals arbetstimmar, men det var värt allt, säger han.
Bröd som får jäsa länge, minst i 30 timmar, får ett gluten som är mer skonsamt mot magen än ett bröd som har jäst kortare tid, menar Mikael Lövgren. Det är också den typen av frågor han kommer att lyfta fram på sin blogg, om hur det går att få ett mer hälsosamt bröd och att det inte alls behöver vara av ondo för kroppen att äta bröd. Han tycker det är tråkigt att bröd har blivit ett så hårt kritiserat livsmedel som det är i dag på vissa håll.
– Vi har alltid ätit spannmål och det är inga problem med att äta bröd så länge vi bakar på vanligt mjöl. Men inom brödindustrin är mjölet mer raffinerat och innehåller tillsatser för att brödet ska jäsa snabbare.
Mikael Lövgren vill inte bara förse sina egna kunder med bra bröd, han hoppas att hela brödindustrin ska påverkas och bidra till att göra hälsosamt och gott bröd tillgängligt för alla.
Han är beredd på att få en del kritik, men lovar att han ska ha svar på tal. Han hoppas också på att få en aktiv dialog med sina bloggläsare. Själv äter han bröd varje dag.
– Jag äter vårt eget bröd. Helst kanterna och det ska vara välgräddat!