Premiär för hyllad film
Roberto Saviano blev mordhotad för sin bok om den napolitanska maffian. Men maffian verkar snarast ha blivit stolt över filmatiseringen.
RÄTTA KÄNSLAN. Matteo Garrone har gått in för att skapa en så dokumentär känsla som möjligt i filmatiseringen av Gomorra.
Foto: Nonstop Entertainment
Filmatiseringen av Gomorra har filmen blivit en stor framgång i Italien, där den visats för fullsatta salonger. Den kommer senare att vinna bland annat Cannesfestivalens Grand Prix och fem utmärkelser vid Europeiska filmakademins prisutdelning i Köpenhamn i december. Den är nominerad till en Golden Globe och den är den film som torde ligga bäst till för att vinna årets Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. Filmen spelades in i de områden i Neapel där boken utspelas. - Jag samarbetade inte med maffian, men jag gjorde från början klart att jag gjorde en film om dom, inte mot dem. Och många av dem var stolta över att filmen gjordes, säger Matteo Garrone och fortsätter: - En av dem, som jag talade med, sade att hans favoritfilm var Gladiator, eftersom han såg sig som en arvtagare till de romerska kejsarna. Han såg inga likheter mellan sig själv och maffian i USA. Dokumentär stil
Gomorra är gjord i en närmast dokumentär stil, och med mestadels okända skådespelare. Garrone säger att hans avsikt från början var att filmen skulle ha en mycket dokumentär prägel. - Den skulle kunna ses som ett krigsreportage, som en skildring från frontlinjen. Och att vi kunde filma i de miljöer där boken utspelas var fantastiskt. Boken och filmen Gomorra har gjort världen medveten om den lokala maffians, camorrans, grepp över Neapel. Garrone hoppas att uppmärksamheten ska tvinga myndigheterna att gripa in. - Det jag hoppas att min film visar är att det nu är camorran som är den "myndighet" som medborgarna ser upp till som problemlösare med det vardagliga. Så länge regeringen inte gör någonting, så länge man låter detta fortgå, kommer maffians grepp över Neapel att finnas kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!