Förra veckan träffade jag en man som bara äter kött från djur han själv dödat. Han älskar rått kött, dricker varmt blod från sina offer och väljer ett sälöga framför en apelsin (ett sälöga innehåller tydligen lika mycket c-vitamin som en apelsin, bara så ni vet) Lite imponerad måste jag erkänna att jag blev av den tradition och de recept han delade med sig av.
I en väldigt avlägsen tid hade jag också avnjutit denna måltid med vördnad.
Rå i all ära, men idag föredrar jag min mat växandes direkt från marken, även om det kräver transport från andra delar av världen. Jag hoppas dock att jag en dag kan säga att allt jag äter har jag odlat och plockat själv. Nya tider, nytt liv. Det vi vanligtvis tänker på när vi pratar om raw food är ju inte pulserande blod, eller torkat renkött, även om det också faktisk är raw food - rå mat. Sallad, min favoritmåltid, har ju alla ätit, och det är vad de flesta tänker på när det pratas om raw food. Men, något har hänt, ett par restauranger i min egen hemstad erbjuder nu raw food på sin meny, och det är inte sallad. Ska erkänna at jag inte testat någon av dessa än, men så snart tillfälle ges ska det bli av.
Kul är det i alla fall att veta att efterfrågan ökar och med det utbudet och kreativiteten. Första gången jag bjöd min dotter på raw lasagne var hennes ord: Mamma det här är ju gott, men jag kan inte kalla detta lasagne, jag vill säga jättegod sallad istället. Nu, några år senare, är det raw vegan, mestadels frukt, som gäller för henne. Men då har hon ju också fördelen att bo på en plats där mangos i överflöd faller från träden. Att “lägga” ihop (här kokas det ju inte) en rå lasagne är inte svårt och kräver ingen gräddningstid, dock marineringstid. Du behöver dessutom ingen torkugn så det är bara att sätta igång. Kalla det sallad, lasagne eller vad du vill, men gott är det. Låt dig inte avskräckas av de till synes många momenten. Testa en gång, det går liksom inte att misslyckas. Använd din egen smak och kreativitet när det gäller val och mängd av ingredienser, så märker du att det är mer som en dans än matlagning, ett flöde. Och resultatet är mödan värt!
Det här behöver du:
2 zucchini
färsk hel spenat
körsbärstomater
soltorkade tomater i olja, eller blötlagda torra
färsk basilika
opastöriserade kalamataoliver
kapris
champinjoner
cashewnötter (orostade & osaltade)
valnötter
mandel
näringsjäst (kan såklart uteslutas)
vitlök
kallpressad olivolja
äppelcidervinäger
citron
salt
Blötlägg cashewnötter över natten. Mixa de avrunna cashewnötterna med salt, näringsjäst, 1 msk äppelcidervinäger och lite vatten till en slät ostsmet. Börja med att skiva zucchinin i tunna skivor, lägg i en skål, tillsätt en tsk citronsaft, strö himalayasalt (eller vanligt salt), drygt 1 tsk, över och rör om noggrant. Lägg åt sidan.
Skiva champinjoner. Lägg i en skål, tillsätt lite salt, en skvätt olivolja samt lite citronsaft. Rör om och ställ åt sidan.
Mixa basilika, mandel, vitlök, salt och olivolja till en slät pesto.
Mixa tomater, soltorkade tomater, vitlök, salt, basilika och lite olivolja till en tomatsås.
Mixa urkärnade kalamataoliver med lite kapris och olivolja till en perfekt tapenade.
Mal valnötter med lite salt och näringjäst. Används som parmesanost.
Häll vätskan från de marinerade champinjonerna i tomatsåsen och blanda champinjonerna med tapenade.
Krama ur vätskan ur zucchiniskivorna, de ska vara i fin al dentekonsistens.
Ja då var preppen klar, dags att sätta ihop underverket:
Använd en form med kanter. Lägg ett lager zucchini i botten, varva sedan med spenatblad, tomatsås, champinjoner/tapenade, cashewost och valnötsparmesan. Sedan börjar du om med zucchini osv. ca 3 lager brukar bli bra. Avsluta med cashewost och valnötsparmesan. Servera med rikligt med pesto. Enjoy!