200 g naturella cashewnötter
1/2 dl kokosgrädde
3/4 dl agavesirap
1 krm vaniljpulver
1 msk finrivet limeskal
3 msk färskpressad limejuice
3/4 dl kokosolja
75 g tinade björnbär
Botten
1 1/2 dl sötmandel
120 g färska, urkärnade dadlar (gärna medjool)
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 msk kokosolja
Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna minst 6 timmar.
Botten: Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i en matberedare eller blender. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa till en smidig deg. Tryck ut hälften av degen i en bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm (för 12 st bitar).
Häll av, skölj och låt cashewnötterna rinna av. Mixa dem fint i en matberedare eller blender. Tillsätt kokosgrädde, agavesirap, vaniljpulver samt limeskal och -juice. Fortsätt mixa till en jämn smet. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa.
Bred ut hälften av fyllningen på bottnen. Jämna till ytan. Ställ in i frysen cirkaa 30 minuter.
Tillsätt björnbären till resterande fyllning, men spara några hela bär. Mixa till en jämn smet.
Bred ut björnbärsfyllningen ovanpå limefyllningen. Tryck ner de hela björnbären. Jämna till ytan. Ställ in i frysen ca 6 timmar, tills den stelnat.
Tryck ut resten av mandelsmeten på björnbärsfyllningen. Ställ in i frysen cirka 30 minuter.
Ta ut glassen ur frysen ca 15 minuter före servering. Skär i 12 bitar (för 12 port).