1 gul lök
1 purjolök
1 stor persiljerot (eller palsternacka)
ca 700 g älgstek, gärna av innanlår
1 tsk salt
2 krm peppar
150 g ädelost
1 dl tomatpuré
4 dl rött vin eller vatten
ev ädelost till garnering
Gör så här:
Blötlägg en stor lergryta i kallt vatten minst 15 minuter.
Skala och skär löken i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i cirka tre cm breda bitar. Skala och skär persiljeroten i sockerbitsstora tärningar.
Putsa och skär köttet i lövbiffstunna skivor, det ska bli cirka tre rulader per person. Lägg ut dem på en skärbräda. Banka ut dem något.
Skär osten i lika många bitar som du har köttskivor.
Krydda köttet med salt och peppar. Lägg en ostbit på varje köttskiva och rulla ihop.
Lägg ruladerna tätt i lergrytan med skarven nedåt. Lägg på den gula löken. Blanda tomatpuré och vin eller vatten. Häll det över köttet.
Ställ in grytan med lock i nedre delen i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader. Tillaga ruladerna 1–1 1/2 timme, tills köttet är mört.
Ta ut grytan och ta av locket. Lägg ner purjolök och persiljerot.
Sätt på locket igen och ställ tillbaka grytan i ugnen ytterligare 20 minuter.
Servera gärna ruladerna med grönsaker och bärgelé eller rårörda lingon. Smula ev över lite extra ädelost.