Recept: Ädelostfyllda älgrulader i lergryta

Kultur och Nöje2016-10-20 08:00

1 gul lök

1 purjolök

1 stor persiljerot (eller palsternacka)

ca 700 g älgstek, gärna av innanlår

1 tsk salt

2 krm peppar

150 g ädelost

1 dl tomatpuré

4 dl rött vin eller vatten

ev ädelost till garnering

Gör så här:

Blötlägg en stor lergryta i kallt vatten minst 15 minuter.

Skala och skär löken i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i cirka tre cm breda bitar. Skala och skär persiljeroten i sockerbitsstora tärningar.

Putsa och skär köttet i lövbiffstunna skivor, det ska bli cirka tre rulader per person. Lägg ut dem på en skärbräda. Banka ut dem något.

Skär osten i lika många bitar som du har köttskivor.

Krydda köttet med salt och peppar. Lägg en ostbit på varje köttskiva och rulla ihop.

Lägg ruladerna tätt i lergrytan med skarven nedåt. Lägg på den gula löken. Blanda tomatpuré och vin eller vatten. Häll det över köttet.

Ställ in grytan med lock i nedre delen i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader. Tillaga ruladerna 1–1 1/2 timme, tills köttet är mört.

Ta ut grytan och ta av locket. Lägg ner purjolök och persiljerot.

Sätt på locket igen och ställ tillbaka grytan i ugnen ytterligare 20 minuter.

Servera gärna ruladerna med grönsaker och bärgelé eller rårörda lingon. Smula ev över lite extra ädelost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!