Recept: Auberginelåda med lammfärs

Kultur och Nöje2016-01-16 08:00

1 aubergine

1 rödlök

1/2 kruka rosmarin

3 tomater

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

2 msk rödvinsvinäger

1 msk honung

1/2 dl tomatpuré

2 dl vatten

Färs: 1/2 citron, 500 g lammfärs, 1 ägg, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 1/2 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 150 g fetaost

Till servering

4 port ris (eller bulgur)

1 hjärtsallad

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader.

Sås: Skär auberginen i 1–2 centimeter tjocka tärningar. Skala och skiva löken tunt. Hacka rosmarinen. Tärna tomaterna.

Fräs lök och aubergine mjukt i olivoljan i en stekpanna. Rör i rosmarin, tomathacket, pressad vitlök, vinäger, honung, tomatpuré och vatten, låt sjuda ca 3 minuter. Häll sedan såsen i en ugnssäker form.

Färs: Riv skalet av citronen. Blanda färsen med citronskalet, ägget och kryddorna.

Klicka ut färsen på såsen i formen och smula över fetaosten. Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills färsens innertemperatur är 70 grader.

Till servering: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Servera auberginelådan med riset och salladen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!