1 aubergine
1 rödlök
1/2 kruka rosmarin
3 tomater
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
1/2 dl tomatpuré
2 dl vatten
Färs: 1/2 citron, 500 g lammfärs, 1 ägg, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 1/2 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 150 g fetaost
Till servering
4 port ris (eller bulgur)
1 hjärtsallad
Så här gör du
Sätt ugnen på 200 grader.
Sås: Skär auberginen i 1–2 centimeter tjocka tärningar. Skala och skiva löken tunt. Hacka rosmarinen. Tärna tomaterna.
Fräs lök och aubergine mjukt i olivoljan i en stekpanna. Rör i rosmarin, tomathacket, pressad vitlök, vinäger, honung, tomatpuré och vatten, låt sjuda ca 3 minuter. Häll sedan såsen i en ugnssäker form.
Färs: Riv skalet av citronen. Blanda färsen med citronskalet, ägget och kryddorna.
Klicka ut färsen på såsen i formen och smula över fetaosten. Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills färsens innertemperatur är 70 grader.
Till servering: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Servera auberginelådan med riset och salladen.