600 g stek, högrev eller grytbitar av älg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1/2 dl chilisås
1 tsk franska örter
1 dl oliver (gärna olika färger)
2 dl torrt vitt vin eller vatten
4 potatisar
2 morötter
1 burk stora vita bönor (à 400 g)
1 dl grovhackad persilja
2 tsk salt, 1/2 tsk peppar
Gör så här:
Blötlägg en stor lergryta i kallt vatten minst 15 minuter.
Putsa köttet och skär det i cirka tre centimeter stora tärningar. Skala och hacka löken grovt. Skala och halvera vitlöken.
Skär hälften av citronen i skivor och ta bort ev kärnor, spara den andra halvan till garnering.
Blanda kött, lök, vitlök, tomatkross, chilisås, örtkryddor, salt och peppar i lergrytan. Lägg på oliver och citronskivor. Häll på vin eller vatten.
Ställ in grytan med lock i nedre delen i kall ugn.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tillaga grytan 1–1 1/2 timme, tills köttet är mört.
Skala och skär potatisen och morötterna i grova bitar. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Ta ut grytan och lägg ner dem, potatis och morötter. Ställ tillbaka grytan i ugnen med lock cirka 30 minuter, tills potatisen är mjuk.
Toppa grytan med persilja och finrivet citronskal och bjud gärna med ett gott bröd.