Recept: Citrondoftande älg i tomatsås (Tillagas i lergryta)

Kultur och Nöje2016-11-12 08:00

600 g stek, högrev eller grytbitar av älg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 citron

1 burk krossade tomater (à 400 g)

1/2 dl chilisås

1 tsk franska örter

1 dl oliver (gärna olika färger)

2 dl torrt vitt vin eller vatten

4 potatisar

2 morötter

1 burk stora vita bönor (à 400 g)

1 dl grovhackad persilja

2 tsk salt, 1/2 tsk peppar

Gör så här:

Blötlägg en stor lergryta i kallt vatten minst 15 minuter.

Putsa köttet och skär det i cirka tre centimeter stora tärningar. Skala och hacka löken grovt. Skala och halvera vitlöken.

Skär hälften av citronen i skivor och ta bort ev kärnor, spara den andra halvan till garnering.

Blanda kött, lök, vitlök, tomatkross, chilisås, örtkryddor, salt och peppar i lergrytan. Lägg på oliver och citronskivor. Häll på vin eller vatten.

Ställ in grytan med lock i nedre delen i kall ugn.

Sätt ugnen på 250 grader.

Tillaga grytan 1–1 1/2 timme, tills köttet är mört.

Skala och skär potatisen och morötterna i grova bitar. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Ta ut grytan och lägg ner dem, potatis och morötter. Ställ tillbaka grytan i ugnen med lock cirka 30 minuter, tills potatisen är mjuk.

Toppa grytan med persilja och finrivet citronskal och bjud gärna med ett gott bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!