1 gul lök
3 vitlöksklyftor
25 g ingefära
2 små morötter
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
3 tomater
1 tsk malen spiskummin
2 msk rapsolja
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
3 dl torkade röda linser
6 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl kokosmjölk
färskpressad juice av 1 lime
nymalen svartpeppar
Till servering
körsbärstomater
rostade salta sötmandlar
färsk koriander
matyoghurt
Gör så här:
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Dela, kärna ur och finhacka tomaterna.
Fräs spiskummin i olja i en kastrull en minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
Skölj linserna väl i kallt vatten.
Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock cirka 15 minuter. Rör då och då.
Tillsätt tomater och kokosmjölk. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter. Späd ev med lite mer vatten.
Smaka av med limejuice, salt och svartpeppar.
Servera med halverade körsbärstomater, hackade salta mandlar, färsk koriander och en klick matyoghurt.