600 g morötter (gärna olika färger)
2 rödlökar
1 tsk spiskummin
1/2–1 msk harissa
3 msk olivolja
1 tsk salt
4 avokado
6 dl kokt couscous (gärna fullkorn)
1/2 dl strimlad mynta
1 dl hackade, rostade sötmandlar
1 dl russin (gärna gula)
Tahinidressing
3/4 dl tahini (sesampaste)
1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 1/2 tsk lönnsirap
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa morötterna och skär i mindre bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor.
Blanda spiskummin, harissa, olivolja och salt. Blanda med morötter och lök på en bakpappersklädd plåt.
Rosta mitt i ugnen ca 40 minuter.
Dressing: Rör ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt. Späd ev med 2 msk vatten (för 4 port).
Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i skivor.
Fördela couscousen i 4 skålar (för 4 port).
Blanda morötter och lök med avokado och mynta i en bunke. Fördela salladen i skålarna.
Toppa med mandlar och russin. Ringla över dressingen.