Recept: Harissamorötter med couscous

Kultur och Nöje2016-06-20 08:00

600 g morötter (gärna olika färger)

2 rödlökar

1 tsk spiskummin

1/2­–1 msk harissa

3 msk olivolja

1 tsk salt

4 avokado

6 dl kokt couscous (gärna fullkorn)

1/2 dl strimlad mynta

1 dl hackade, rostade sötmandlar

1 dl russin (gärna gula)

Tahinidressing

3/4 dl tahini (sesampaste)

1/2 dl färskpressad apelsinjuice

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 1/2 tsk lönnsirap

salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Ansa morötterna och skär i mindre bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor.

Blanda spiskummin, harissa, olivolja och salt. Blanda med morötter och lök på en bakpappersklädd plåt.

Rosta mitt i ugnen ca 40 minuter.

Dressing: Rör ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt. Späd ev med 2 msk vatten (för 4 port).

Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i skivor.

Fördela couscousen i 4 skålar (för 4 port).

Blanda morötter och lök med avokado och mynta i en bunke. Fördela salladen i skålarna.

Toppa med mandlar och russin. Ringla över dressingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!