Recept: Ingefärscheescake

Kultur och Nöje2016-05-12 08:00

200 g kardemummaskorpor

200 g smör

Fyllning

4 gelatinblad

1 dl inlagd ingefära (gari)

4 dl naturell yoghurt (10 procent)

300 g färskost, naturell

3 dl florsocker

1 krm salt

Topping

2 ätmogna, tunnskivade mango

1 gelatinblad

1 dl vatten

Gör så här:

Mixa skorporna fint i en matberedare. Smält smör och blanda med skorpsmulorna. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min för att de ska mjukna. Mixa ingefäran med 1 dl yoghurt i matberedare eller med stavmixer. Vispa försiktigt ihop ingefärsyoghurten med 3 dl yoghurt, färskost, florsocker och salt, använd gärna en elvisp.

Lyft gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills gelatinet är rinnande, ta av från värmen. Ta lite av yoghurtsmeten och rör ner i gelatinet. Vänd sedan noga ner blandningen i resten av yoghurtsmeten. Häll smeten i springformen.

Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 3 tim för att stelna. Ta försiktigt bort kanten på formen med hjälp av en tunn kniv. Täck hela tårtan med mangoskivor.

Topping: Lägg gelatinbladet i 1 dl kallt vatten i en kastrull, låt dra i 5 min. Häll i sockret och värm under omrörning tills socker och gelatin precis har löst sig. Det får inte bli för varmt. Ringla blandningen över mangon på tårtan. Använd ett ciseleringsjärn och skär fina strimlor av limeskalet. Toppa tårtan med limeskalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!