Recept: Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

Kultur och Nöje2016-03-21 08:00

500 g pumpa, gärna butternut

1 msk olivolja

0,5 tsk salt

2 tsk olivolja

2 hackade gula lökar

4 finhackade vitlöksklyftor

2 burkar kikärtor (à 400 g)

8 urkärnade och hackade dadlar

1 finhackat citrongräs

1 msk sambal oelek

150 g haricots verts

2 burkar krossade tomater (à 400 g)

2 dl vatten

2 tsk malen spiskummin

0.5 tsk malen kanel

1 påse saffran (0,5 g)

1 liten citron, pressad saft

salt

Till servering:

1 kruka mynta, hackad

1 kruka persilja, hackad

bröd

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt och rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök tills löken mjuknat.

Tillsätt kikärter, dadlar, citrongräs och sambal. Stek ytterligare någon minut.

Skär haricots vertsen i fyra bitar. Häll i krossade tomater, vatten, haricots verts och de torra kryddorna. Låt småputtra under lock 10–15 minuter.

Vänd ner den rostade pumpan och låt sjuda med cirka fem minuter.

Smaka av med citronsaft och salt. Toppa med hackade örter och servera ev med bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!