500 g pumpa, gärna butternut
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 tsk olivolja
2 hackade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
2 burkar kikärtor (à 400 g)
8 urkärnade och hackade dadlar
1 finhackat citrongräs
1 msk sambal oelek
150 g haricots verts
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
2 dl vatten
2 tsk malen spiskummin
0.5 tsk malen kanel
1 påse saffran (0,5 g)
1 liten citron, pressad saft
salt
Till servering:
1 kruka mynta, hackad
1 kruka persilja, hackad
bröd
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt och rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök tills löken mjuknat.
Tillsätt kikärter, dadlar, citrongräs och sambal. Stek ytterligare någon minut.
Skär haricots vertsen i fyra bitar. Häll i krossade tomater, vatten, haricots verts och de torra kryddorna. Låt småputtra under lock 10–15 minuter.
Vänd ner den rostade pumpan och låt sjuda med cirka fem minuter.
Smaka av med citronsaft och salt. Toppa med hackade örter och servera ev med bröd.