200 g morötter
100 g gulbetor
100 g kålrot
100 g brysselkål
0.5 purjolök
100 g rökt sidfläsk, fint tärnat
2 msk smör
0.5 dl portvin
1 liter köttbuljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar)
1 tsk timjan
2 lagerblad
200 g julkorv, i bitar
1 äpple, tärnat
salt och peppar
Gör så här:
Skala alla rotfrukter och skär i lika stora bitar, cirka 2 x 2 cm. Ansa och dela brysselkålen. Strimla purjolöken grovt.
Bryn fläsket i smöret i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt alla grönsaker utom purjolöken.
Stek under omrörning någon minut utan att de tar färg. Tillsätt purjolöken.
Häll i portvinet och buljongen. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt puttra cirka tio minuter tills rotsakerna nästan är mjuka.
Tillsätt korven och äpplet. Sjud i ytterligare fem minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera gärna med riven pepparrot.