0,5 dl ströbröd
0,5 dl mjölk
1 ägg
500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor finrivna
1 kruka finhackad persilja
2 dl grovriven sveciaost
1 citron, rivet skal (endast det gula)
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör till stekning
Tomatsås:
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk rapsolja
500 g krossade tomater
salt och peppar, eventuellt socker
Till servering:
400 g pasta, okokt
Gör så här:
Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en bunke och låt svälla cirka tre minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Rulla 12 stora bollar och stek till fin färg i en het stekpanna med smör. Lägg undan så länge.
Stek lök och vitlök i en kastrull med olja tills löken mjuknat. Häll i krossade tomater och låt såsen sjuda cirka 10 minuter utan lock.
Smaka av med salt, peppar och ev socker. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda cirka 10 minuter under lock.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och blanda med köttbullarna och såsen.
Toppa ev med hackad persilja och riven Svecia.