4 dl risottoris (carnaroliris)
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
en liten bit rotselleri
ca 2 msk olivolja
ca 2 dl vitt vin
ca 1 liter grönsaksbuljong
1-2 msk färskpressad citron
1 1/2 dl riven parmesanost
persilja
salt, svartpeppar
Så här gör du:
Börja med att koka upp grönsaksbuljongen i en kastrull.
Skala och hacka löken.
Skala morot, palsternacka och rotselleri och skär dessa i små fina tärningar.
Hetta upp olivolja i en stor vid kastrull, fräs lök, rotsaker och ris en liten stund.
Tillsätt sedan vinet och låt det koka in.
Späd med grönsaksbuljong, lite i taget medan risotton får puttra på svag värme.
Rör om lite då och då.
När riset börjar kännas klart och risotton har den konsistens du önskar så dra kastrullen åt sidan.
Smaksätt med citronsaft, och rör ner parmesanosten och persiljan.
Smaka av risotton och krydda eventuellt extra med salt och peppar.