Recept: Lökpaj med kryddost

Kultur och Nöje2017-01-11 08:00

125 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

2 krm salt

2 msk vatten

Fyllning

1 rödlök

1 knippa vårlök

3 vitlöksklyftor

2 msk smör

250 g kryddost med kummin

Äggstanning

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 krm svartpeppar, nymald

Gör så här:

Mixa smör tillsammans med vete- och grahamsmjöl, gärna i matberedare. Tillsätt salt och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut pajdegen i en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Ställ formen kallt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader..

Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör i en stekpanna.

Låt fräset svalna. Grovriv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar.

Förgrädda pajskalet cirka tio minuter.

Lägg i lökfräset i bottnen på pajskalet och lägg osten i mitten.

Häll över äggstanningen och grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!