1/2 gul lök
1/2 g saffran
1/2 hel kyckling á ca 1,1 kg
1/4 msk malen ingefära
1 1/4 msk kanel
1/4 tsk gurkmeja
1 1/2 msk olivolja
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1 msk hackad koriander
1 msk hackad persilja
4 ägg
4 ark filodeg
12 1/2 g smält smör
50 g hackade rostade mandlar
Gör så här:
Skala och riv löken grovt. Mortla saffranen.
Lägg kycklingen i en stor kastrull med lök, saffran, ingefära, kanel, gurkmeja, olja, vatten, salt och peppar. Låt sjuda på låg värme tills köttet är mört ca 1 timme. Ta upp kycklingen och låt den svalna, men spar vätskan/buljongen.
Tillsätt koriander och persilja i kastrullen med buljongen. Låt koka ca 20 minuter tills såsen tjocknar och det återstår ca 1 dl.
Vispa upp äggen. Vispa ner dem i buljongen, lite i taget, på låg värme, det ska bli som äggröra. Ta från värmen och ställ åt sidan. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta bort skinnet från kycklingen. Plocka köttet och skär i mindre bitar.
Pensla en ugnssäker rund form, ca 30 cm i diameter med smält smör. Lägg 1 ark filodeg i formen så att 1/3 av arket hänger utanför formen. Gör likadant fast på andra sidan. Pensla sedan med smör. Upprepa detta moment ytterligare en gång.
Fördela kycklingen i formen och häll på äggröran. Strö över mandlarna. Vik över filodegen som hänger ut över kanten. Lägg på ytterligare 3-4 ark filodeg så att det täcker. Vik in filodegens kanter innanför formens kant. Pensla ovansidan med smör. Grädda mitt i ugnen tills pajen är gyllengul.