1 gul lök
1 purjolök
500 g brysselkÄl
500 g fast potatis
500 g nötfÀrs
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 1/2 l grönsaksbuljong (vatten och tÀrning eller fond)
1/2 dl tomatpuré
Apelsin och persiljekrÀm
1 apelsin
20 g fÀrsk persilja
2 dl crĂšme fraiche
Gör sÄ hÀr:
Soppa: Skala och hacka löken. Ansa och skiva purjolöken. Ansa och kvarta brysselkÄlen. Skala och klyfta potatisen.
Bryn fÀrsen i hÀlften av oljan i en stekpanna. Pressa i vitlöken. Salta och peppra. LÀgg över i en stor soppkastrull.
Stek löken och purjolöken i resten av oljan i stekpannan. LÀgg det i kastrullen. Blanda ner potatisen, buljongen och tomatpurén och koka ca 10 minuter. LÀgg sedan ner brysselkÄlen och lÄt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.
ApelsinkrÀm
Riv skalet frÄn apelsinen och hacka persiljan. Blanda med crÚme fraichen och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med apelsin- och persiljekrÀmen.