Recept: Nikkalouktasoppa pÄ brysselkÄl med apelsin- och persiljekrÀm

Kultur och Nöje2015-12-22 08:00

1 gul lök

1 purjolök

500 g brysselkÄl

500 g fast potatis

500 g nötfÀrs

2 msk olja

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

1 1/2 l grönsaksbuljong (vatten och tÀrning eller fond)

1/2 dl tomatpuré

Apelsin och persiljekrÀm

1 apelsin

20 g fÀrsk persilja

2 dl crĂšme fraiche

Gör sÄ hÀr:

Soppa: Skala och hacka löken. Ansa och skiva purjolöken. Ansa och kvarta brysselkÄlen. Skala och klyfta potatisen.

Bryn fÀrsen i hÀlften av oljan i en stekpanna. Pressa i vitlöken. Salta och peppra. LÀgg över i en stor soppkastrull.

Stek löken och purjolöken i resten av oljan i stekpannan. LÀgg det i kastrullen. Blanda ner potatisen, buljongen och tomatpurén och koka ca 10 minuter. LÀgg sedan ner brysselkÄlen och lÄt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.

ApelsinkrÀm

Riv skalet frÄn apelsinen och hacka persiljan. Blanda med crÚme fraichen och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med apelsin- och persiljekrÀmen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!