Recept: Nobissill

Kultur och Nöje2016-12-20 08:00

2 förp inläggningssill på minuten (à 420 g)

2 ägg

1/2 tsk salt

1/2 krm vitpeppar

1 msk rödvinsvinäger

2 vitlöksklyftor

3 dl rapsolja

1/2 kruka gräslök

1/2 kruka persilja

Till garnering

1 ägg

kryddgrönt (t ex. gräslök och persilja)

Gör så här:

Låt sillen rinna av och skär den i bitar.

Lägg äggen i kokande vatten. Koka dem i två minuter. Spola äggen kalla och knäck dem i en bunke. Gröp ur stelnad äggvita som sitter i skalet med en tesked, lägg det tillsammans med äggulorna. Tillsätt salt, peppar och vinäger, pressa i vitlöksklyftorna och rör om.

Vispa ner oljan droppvis i ägg- och vinägerblandningen. När det börjar tjockna kan man hälla oljan i en tunn stråle under vispning.

Skär gräslöken fint och hacka persiljan, blanda örterna med dressingen.

Vänd ner sillen i dressingen. Låt sillen stå yvå dagar i kylskåp för att dra åt sig smakerna.

Till garnering: Lägg ägget i kokande vatten och koka i nio minuter. Spola det kallt, skala och hacka. Garnera sillen med ägghacket och gärna lite kryddgrönt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!