2 förp inläggningssill på minuten (à 420 g)
2 ägg
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
3 dl rapsolja
1/2 kruka gräslök
1/2 kruka persilja
Till garnering
1 ägg
kryddgrönt (t ex. gräslök och persilja)
Gör så här:
Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
Lägg äggen i kokande vatten. Koka dem i två minuter. Spola äggen kalla och knäck dem i en bunke. Gröp ur stelnad äggvita som sitter i skalet med en tesked, lägg det tillsammans med äggulorna. Tillsätt salt, peppar och vinäger, pressa i vitlöksklyftorna och rör om.
Vispa ner oljan droppvis i ägg- och vinägerblandningen. När det börjar tjockna kan man hälla oljan i en tunn stråle under vispning.
Skär gräslöken fint och hacka persiljan, blanda örterna med dressingen.
Vänd ner sillen i dressingen. Låt sillen stå yvå dagar i kylskåp för att dra åt sig smakerna.
Till garnering: Lägg ägget i kokande vatten och koka i nio minuter. Spola det kallt, skala och hacka. Garnera sillen med ägghacket och gärna lite kryddgrönt.