Recept: Nöt- och kolapaj

Kultur och Nöje2016-12-24 08:00

4,5 dl vetemjöl

1 msk strösocker

200 g kylskåpskallt smör

Fyllning:

100 g smör

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

3 msk vetemjöl

200 g hasselnötter

200 g mandel

100 g pumpakärnor

Servering:

vaniljglass eller vispad grädde

Gör så här:

Mät upp mjöl och socker i en skål. Skär smöret i tärningar.

Finfördela smöret i mjölblandningen med händerna eller i en matberedare till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund pajform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Ställ in i frysen medan nötfyllningen förbereds. Grädda därefter pajskalet i ugnen tio minuter.

Fyllning: Smält smör, socker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt koka cirka 5 minuter. Hacka nötterna och mandeln grovt och vänd ner dem och fröna i kolasåsen. Häll kolafyllningen i pajskalet och grädda ytterligare tio minuter.

Servering: Låt kakan svalna minst 15 minuter och servera med vaniljglass eller en klick vispad grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!