400 g rabarber
1 vaniljstång
4 dl socker
1 msk färskpressad citronjuice
6 äggulor
6 dl vispgrädde
färska jordgubbar till garnering
Flädergranité
2 dl konc flädersaft
1 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
Mandelsmul
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1/2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1/2 dl mandelspån
finrivet skal av 1/2 citron
1/4 krm salt
Börja med parfaiten. Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna.
Lägg rabarber, vaniljstång, frön och hälften av sockret i en kastrull. Låt koka på medelhög värme till en fast kompott, cirka 15 minuter. Rör om då och då. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången. Tillsätt citronjuicen. Låt svalna.
Klä insidan av en avlång form, cirkaa 1 1⁄2 liter, med plastfolie.
Vispa äggulorna med resten av sockret fluffigt med elvisp. Vispa grädden fast.
Blanda försiktigt ner kompotten i äggsmeten. Rör sedan ner grädden.
Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 8 timmar.
Flädergranité: Blanda flädersaft med vatten och citronjuice. Häll i en frystålig plastlåda med lock och frys minst 8 timmar före servering.
Mandelsmul: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Smula ut blandningen på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fin färg. Rör om då och då. Låt svalna.
Ta ut parfaiten cirka 10 minuter före servering. Stjälp upp den på ett fat och dra bort plastfolien.
Dela jordgubbarna och fördela runt om. Strö över mandelsmulet. Skrapa loss den frysta flädergranitén med en sked. Strö över och servera direkt.