Recept: Saffransbullar med vit choklad och kokos

Kultur och Nöje2016-11-21 08:00

18-20 bullar

Grunddeg

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

200 g gräddfil (10 procent)

1 g saffran

2 dl strösocker

1 tsk salt

ca 16 - 17 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

ca 1 dl riven kokos

Fyllning

150 g smör

4 tsk vaniljsocker

200 g vit choklad

Gör så här:

Grunddeg: Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.

Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll i lite av mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan och sedan gräddfil, saffran, socker och salt.

Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min.

Knåda den några minuter på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar (för 18-20 bullar) och kavla ut till en stor fyrkantig kaka.

Fyllning: Bred på smöret och strö över vaniljsockret och den hackade chokladen. Rulla ihop och dela i 18-20 (för 18-20 bullar) jämnstora bitar som läggs i bullformar. Jäs i ca 30 min.

Grunddeg: Pensla med uppvispat ägg, strö över kokos och grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 8-10 min!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!