500 g laxfilé utan skinn
2 msk salt
2 msk strösocker
1 dl japansk soja
1 rabarberstjälk
1/2 fänkål
1 dl majonnäs
1 tsk finriven ingefära
Till servering
körvel
Gör så här:
Blanda salt, socker och soja i en liten kastrull. Koka upp. Låt svalna helt.
Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in vätskan.
Lägg påsen på ett fat i kylen fyra timmar. Vänd efter halva tiden.
Dela rabarbern i tre lika långa delar och hyvla dem sedan tunt på längden, gärna med hjälp av en mandolin. Hyvla sedan fänkålen tunt och lägg tillsammans med rabarbern i en skål med isvatten.
Blanda majonnäsen med ingefäran.
Ta ut laxen ur lagen och torka den torr. Skär fiskbiten längs med i två lika stora delar.
Stek/halstra laxen hastigt i en het panna på båda sidor, eller bränn av runt om med en gasbrännare.
Lägg de hyvlade grönsakerna på hushållspapper och låt rinna av.
Skiva laxen tunt. Lägg skivorna på ett fat. Klicka över majonnäsen. Toppa med rabarber, fänkål och körvel. (Tänk på att inte spara överbliven lax. Snabbgravningen går inte igenom som vanlig gravning så därför ska laxen behandlas som rå.)