TOMATSALLAD:
250 g körsbärstomater, delade
200 g gul lök, klyftad
1 kruka basilika
olivolja
flingsalt
SPENATRISOTTO:
0,5 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl arborioris eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong
70 g bladspenat
1 msk smör
50 g parmesanost, finriven
olivolja
salt
Gör så här:
Tomatsallad: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna med snittytan uppåt på en plåt tillsammans med löken. Baka mitt i ugnen 10–15 minuter. Hacka basilikan grovt och vänd försiktigt runt ett varv med tomaterna. Ringla över lite olja och strö över salt.
Spenatrisotto: Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull någon minut. Häll i vinet och tre dl av buljongen. Sjud risotton på medellåg värme och rör om då och då. Späd vartefter vätskan kokat in i riset med resterande buljong.
Rör ner spenat, smör och parmesanost när riskornen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd, efter cirka 15 minuter. Smaka av med salt och servera direkt.