Recept: Ugnsbakad lättgravad lax med dillpesto

Kultur och Nöje2016-10-27 08:00

3/4 dl strösocker

1/2 dl salt

2 msk finrivet citronskal

2 msk färskpressad citronjuice

1 tsk mortlad vitpeppar

1 hel laxsida (à ca 1,8 kg)

dill till garnering

Dillpesto

2 krukor dill

1 1/2 dl rapsolja

1 skalad vitlöksklyfta

1/2 dl solrosfrön

1 msk färskpressad citronjuice

1 msk finrivet citronskal

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Gör så här:

Blanda socker, salt, citronskal, citronjuice och peppar.

Skär bort skinnet på laxen. Skär i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg laxbitarna i dubbla plastpåsar och häll i sockerblandningen. Skaka och gnid in i laxen. Låt ligga i kylen cirka två timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta ut laxbitarna ur påsen, lägg på en bit hushållspapper, torka laxen torr. Lägg i en smord ugnsform, ställ in i mitten av ugnen cirka tio minuter. Låt svalna. Lägg eventuellt över laxbitarna på serveringsfat. Förvara övertäckt i kyl. Hit kan förberedas en dag i förväg.

Dillpesto: Mixa alla ingredienser med salt och peppar. Förvara övertäckt i kyl.

Ca 1 timme före servering: Ta ut laxen så den hinner bli rumsvarm.

Vid servering: Klicka dillpeston över laxen. Garnera med plockad dill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!