3/4 dl strösocker
1/2 dl salt
2 msk finrivet citronskal
2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk mortlad vitpeppar
1 hel laxsida (à ca 1,8 kg)
dill till garnering
Dillpesto
2 krukor dill
1 1/2 dl rapsolja
1 skalad vitlöksklyfta
1/2 dl solrosfrön
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk finrivet citronskal
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda socker, salt, citronskal, citronjuice och peppar.
Skär bort skinnet på laxen. Skär i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg laxbitarna i dubbla plastpåsar och häll i sockerblandningen. Skaka och gnid in i laxen. Låt ligga i kylen cirka två timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut laxbitarna ur påsen, lägg på en bit hushållspapper, torka laxen torr. Lägg i en smord ugnsform, ställ in i mitten av ugnen cirka tio minuter. Låt svalna. Lägg eventuellt över laxbitarna på serveringsfat. Förvara övertäckt i kyl. Hit kan förberedas en dag i förväg.
Dillpesto: Mixa alla ingredienser med salt och peppar. Förvara övertäckt i kyl.
Ca 1 timme före servering: Ta ut laxen så den hinner bli rumsvarm.
Vid servering: Klicka dillpeston över laxen. Garnera med plockad dill.