Samar Yazbek låter sig inte skrämmas

Dödshot fick författaren Samar Yazbek att fly Syrien - men sin regimkritiska penna tog hon med sig. Nu är Tucholskypristagaren aktuell med sin första roman på svenska.

HOTAD TILL LIVET. Samar Yazbek flydde från krigets Syrien efter att hon hotats till livet. Nu är hon aktuell med sin första roman på svenska.

HOTAD TILL LIVET. Samar Yazbek flydde från krigets Syrien efter att hon hotats till livet. Nu är hon aktuell med sin första roman på svenska.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kultur och Nöje2013-10-02 06:01

När Samar Yazbek greps av syriska säkerhetsstyrkor för två år sedan tog de henne till tortyrcellerna. Där hängde blödande män i kedjor och Yazbek själv blev slagen i ansiktet för att hon hade kritiserat regimen. När hoten även började gälla dottern bestämde hon sig till slut för att fly landet.

Hemliga resor till Syrien

Nu bor Samar Yazbek i Paris - men kampen mot regimen har hon inte lämnat bakom sig. I hemlighet tar hon sig fortfarande till Syrien för att beskriva hemskheterna som civilbefolkningen utsätts för.

- Som intellektuell måste man vara med det utsatta folket, inte enbart sitta någon annanstans och skriva för sig själv, säger hon.

Yazbek har kommit till Sverige för att prata om sin roman En mörk strimma av ljus som ges ut på svenska. Romanen skrevs före revolutionen men handlar om de orättvisor i Damaskus fattiga förorter som föranledde protesterna.

- Det som intresserar mig är sådant som alla i samhället är tysta om. Mina romaner erbjuder inga lösningar på problemen men de ställer viktiga frågor, säger Samar Yazbek.

Kvinnor de största förlorarna

I En mörk strimma av ljus är det framför allt kvinnor som lider av förtrycket. Inte minst tjänsteflickan Alya, som minns tillbaka på hur hon blev slagen och våldtagen som barn.

I dag är situationen ännu värre för kvinnorna i Syrien, eftersom religiösa extremister har tagit sig till landet för att strida mot regimen.

- Kvinnorna är de största förlorarna i allt som händer och som har hänt. Särskilt nu när fundamentalistiska grupper har kommit hit. De är främlingar för oss och vill försvaga kvinnornas plats i samhället. Så fienderna är fler nu och kampen är hårdare än när revolutionen började, säger Samar Yazbek.

Intervjun sker via tolk på arabiska, men på frågan om hon inte ibland önskar sig tillbaka till tiden före revolutionen svarar Yazbek genast på engelska:

- Aldrig. Förtrycket har ständigt funnits där, men före revolutionen var det osynligt. Först nu när orättvisorna har kommit upp till ytan så kan vi bekämpa dem.

"Blodig, svart och svår väg"

För att se till att kvinnors rättigheter i Syrien uppmärksammas har Yazbek grundat organisationen Syriska kvinnor för utveckling. Hon har även skrivit reportageboken A woman in the crossfire, som har gett henne flera internationella priser - däribland Tucholskypriset från Svenska Pen.

Trots farorna med att vistas i Syrien har hon dock inga planer på att sluta resa dit.

- Som vilken människa som helst kan jag bli rädd när jag är i Syrien. Flygplan släpper bomber och folk dör hela tiden, det är en stor tragedi. Men rädslan har aldrig fått mig att fundera på om jag ska sluta, säger Samar Yazbek.

Hon tror att början på vägen till fred består av tre punkter: Att ge civilbefolkningen grundläggande förnödenheter, att införa en flygförbudszon och att beväpna de sekulära styrkorna i Fria syriska armén.

- Jag ser en lång, blodig, svart och svår väg framför mig. Men vi får inte backa.

Fakta/Samar Yazbek

Samar Yazbek

Född: 1970 i staden Jable i Syrien.

Bakgrund: Journalist och manusförfattare som har gett ut fyra romaner, varav flera är kritiska mot Bashar al-Assads regim. Efter upproret 2011 tvingades hon fly till Paris med sin dotter. Belönades i fjol med Pinterpriset i Storbritannien och med Tucholskypriset som delas ut av Svenska Pen.

Aktuell: Hennes roman "En mörk strimma av ljus" ges ut på svenska av Ordfront förlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!