Det handlar om ett något annorlunda konstprojekt där små självlysande gubbfigurer ska placeras ut i det offentliga rummet. Konstnären vill genom det få fram allas vår utsatthet och få fler att reflektera över hur sårbara vi människor egentligen är - hur starka vi än kan vara utåt.
Den Stockholmsbaserade konstnären Anna Hesselgren hade länge gått och funderat på vad för slags konstinstallation hon skulle genomföra för att kunna möta sin publik på ett helt annat sätt. Resultatet blev StillAlive - Människan som platsen, eller kort och gott SAMP som hon kallar det.
- Jag vill belysa allas vår utsatthet och hemlöshet. Då innebär det inte bara de hemlösa som är det jämt utan allas vår känsla av hemlöshet och utsatthet, säger Anna Hesselgren.
Hon har funderat mycket kring mentaliteten som ofta råder i samhället: att du får klara dig själv, eller att det alltid är ditt eget fel om någonting går snett.
- Jag ville komma åt det här med allas vår utsatthet och vårt behov av att andra hjälper oss. Vi har ett beroendeförhållande i samhället och vi kan inte klippa av det för vi har alltid ett ansvar.
SAMP #9 hålls i Kiruna, i samarbete med Konstmuseet i norr. I Kiruna stadshus finns ett stort mörkt rum uppsatt mitt i stadshushallen. Där inne ligger 30 identiska små självlysande gubbar och väntar på sina volontärer som sedan ska placera ut dem någonstans i det offentliga rummet.
- De placeras ut med hjälp av Kirunabor som har ställt upp som volontärer. På söndag klockan 15 kommer de placeras ut i en ritual, där vi börjar på stadshuset och sedan lindar man in gubbarna och tar med dem ut i staden. Då har volontärerna själva bestämt var de kommer att lägga de här gubbarna.
När de självlysande figurerna sedan har placerats ut så kan vem som helst plocka upp dem. Du blir då fadder för din figur men konstnären kräver något extra av den som tagit hand om figuren. På undersidan av figurerna står adressen till hemsidan, www.stillalive.eu, där mer information finns.
- Den som hittar en figur går in på hemsidan och där står det vad man ska göra. Då önskar jag att om man vill bli fadder och behålla den, att man gör en motprestation i form av att man ger ett valfritt bidrag till en valfri hjälporganisation som hjälper människor som farit illa i det offentliga rummet.
Dela upplevelsen
Sedan vill konstnären Anna Hesselgren att man tar kontakt med henne och delar med sig av sina tankar. Det kan vara hur man upplever att ha deltagit i projektet eller ett fotografi av platsen där man hittade figuren. Motprestationen att ge bidrag ska ändå inte ses som välgörenhet utan snarare ett tecken på att man förstått utsattheten.
- Det är inte ett välgörenhetsprojekt i den meningen utan det är ett konstprojekt där man blir del av det genom att man ger något eller själv gör en handling som hjälper utsatta, säger Anna Hesselgren.