Vegansöttintesånyttigtmenväldanskul… nästan trolleri. Har nu lekt med aquafaba ett tag, hur kul som helst. Det låter ju också riktigt avancerat, aquafaba. Bönvatten låter ju inte så hett, eller tilltalande, men det är exakt vad det är. Det vatten som vi häller bort när vi köpt ett paket kikärtor till hummusen. Den lite tjocksegslemmiga gulaktiga sörja kikärtorna förvarats i i sin förpackning är nu något av det hetaste i veganvärlden. Denna biprodukt som alltid har sköljts ner i slasken hyllas nu av veganer och konventionella bagare, över hela världen. Varför? Någon fick en snilleblixt och testade att vispa denna vätska och upptäckte att den snabbt tjocknade till ett vitt hårt skum, identisk i utseende och konsistens med vispad äggvita. Sedan fick någon en till snilleblixt och döpte denna vätska till aquafaba, och succén var ett faktum. Experiment med att byta ut äggvitan mot aquafaba i matlagning och bakning, både i vispad och ovispad form, konverterade även de största tvivlarna.
Tänk om jag skulle tillsätta lite socker i detta skum, och av en händelse sedan klicka ut skummet på bakplåtspapper och grädda det i några timmar i
100 grader. Maräng!
Jag har aldrig varit någon marängätare, med undantag av en stor skål marängswiss någon gång tidigt 80-tal (den historien lämnar vi till en annan gång), men detta var ju alltför intressant för att förbise. Testade med kokossocker för att det är det enda socker jag har hemma och det rekommenderar jag inte, det blev platta sockerskivor efter några timmar i ugnen. Ekologiskt fairtrade rårörsocker gör dock tricket. Och för er som är familjära med så kallat marshmallow fluff, ett vitt sött skum på burk, så är den ogräddade marängsmeten identisk.
Nu är det bara att sätta igång, panering, kakor, glass, mousse, majonnäs… testa och förvånas! För er som av någon anledning vill byta ut lecithinet ur kokossmöret ni fick receptet till för ett par veckor sedan så har nu nu ett substitut, några matskedar ovispad aquafaba gör tricket.
Den nya biprodukten, alla kikärtor som snabbt lägger sig på hög, kan också förvandlas till olika slags mums. Grytor, burgare, snacks… Hummus är snabbt, gott och enkelt. Annars kan du fortsätta på den sötare banan med att baka proteinpackade mjölfria/glutenfria kakor, om nu sötsuget, mot förmodan, fortfarande sitter i. Byt helt enkelt ut mjölet mot mixade kikärtor, det funkar. Really? Really!